התערוכה 'כריסטובל באלנסיאגה- אוסף אופנה פרטי' המוצגת עכשיו במוזיאון תל-אביב לאמנות, היא תערוכת חובה לכל מי שאוהב אופנה, הסטוריה, אספנות, או את השילוב ביניהם. אוצר התערוכה, אוליבייה סייארד, שהוא גם האוצר הראשי של מוזיאון 'גאליירה' בפריס, מאפשר לנו להתבונן אל תוך הארונות של בלנסיאגה, שם מונחים זה לצד זה פריטי וינטג' נדירים, איורי אופנה מצהיבים ותכשיטים מרהיבים, אשר נתנו השראה למעצב שהקדים את זמנו ונחשב ל'מעצב של מעצבים'.
מומחי אופנה מסכימים, כי בלנסיאגה היה גדול הקוטוריירים במאה העשרים. אפילו קוקו שאנל, חדת הלשון, שנהגה לקטול את כל מתחריה (ובעיקר את כריסטיאן דיור) ולא עשתה חשבון לאף אחד, אמרה על בלנסיאגה שהוא המעצב היחיד בדורו המסוגל ליצור בשלמות דגם אופנה עילית במו ידיו.
'אישה לא צריכה להיות יפה בכדי להזמין אצלי בגד- כשתלבש את הבגד שאעצב בעבורה היא תהיה יפה' אמר בלנסיאגה בשנות ה-50 והסלבריטאיות שהתלבשו אצלו בהחלט ידעו למה הוא התכוון.
בלנסיאגה פעל כמעצב עצמאי (קוטוריה) משנת 1937 ועד 1968 וייצר לאורך תקופה זו כשלוש מאות דגמי אופנה מדי שנה. על אף משברים קשים שעבר, הוא המשיך ליצור את דגמיו המיוחדים שברובם נראים גם כיום רלבנטיים ורעננים. בשנת 1947 חווה בלנסיאגה אכזבה קשה, כאשר ראה איך התקשורת העולמית מהללת ומפארת את כריסטיאן דיור על 'המראה החדש' שהציג בפריס אחרי מלחמת העולם השנייה, בעוד שהוא עצמו הציג מראה זה, עשר שנים קודם לכן, ולא זכה לקרדיט הולם בתקשורת.
באלנסיאגה נולד בשנת 1895 ובשנת 1917 פתח את בית האופנה הראשון שלו בסאן סבאסטיאן (בחבל הבסקים שבספרד) ותוך חמש שנים פתח סניפים גם בברצלונה ובמדריד. כשנפתח בשנת 1937 בית בלנסיאגה בפריס הכתיר אותו ה"ווג" הצרפתי, כאחד המעצבים המעניינים ביותר בעיר.
בשנות החמישים, שהתאפיינו בחילופי סגנון מהירים ובציות עיוור לכללי האופנה, היה בלנסיאגה אחד ממכתיבי האופנה החשובים בעולם. שינויי הצלליות התכופים שהציג בפריס, היו בבחינת 'צו האופנה' לנשות העולם המערבי, שמיהרו לקצר או להאריך מכפלות ולהצר או להרחיב שמלות על פי תכתיביו. זאת הייתה תקופה שבה קווי האופנה היו מוחלטים וכל אישה שהקפידה בלבושה, מיהרה לאמץ אותם.
אלה הם מקצת מהשינויים שהנהיג בלנסיאגה בתקופה זו:
1951 – בלנסיאגה מרחיב את הכתפיים ומבטל את הדגשת המתניים.
1955 – הוא מכניס לאופנה את שמלת הטוניקה שהתפתחה יותר מאוחר ל'שמיזייה' (שמלה בגזרת כתונת גברית).
1957 – מציג את שמלת השק שגרמה למרילין מונרו להגיב כך:' אינני נראית כמו שק- למה שארצה ללבוש שמלת שק?'
בשנות הששים התחיל בלנסיאגה, לפני כולם, את ניסיונותיו בחומרים חדשים ובצלליות חדשות, ביניהם מעילי גשם מפלסטיק, מגפי עור גבוהים וטייטס צבעוניים בדוגמת מעויינים. הוא גם היה הראשון שקיצר מכפלות, לפני שעשתה זאת מרי קוואנט.
על אף זאת הרגיש בלנסיאגה מאויים על ידי השתלטות אופנת הרחוב על הסגנון השמרני של האופנה העילית. בשנת 1968, בהיותו בן 72, החליט לסגור את בית האופנה שלו. כעבור ארבע שנים נפטר.
שמונה עשרה שנה היה בית האופנה של בלנסיאגה סגור, עד שבשנת 1986 גילה ז'אק בוגארד את הפוטנציאל הגלום בשם זה, קנה את הזכויות והחיה את המותג ההסטורי, ומינה את מישל גומה למעצב הבית. אחרי ארבע שנים החליף אותו בתפקיד זה ג'וזפוס מלכיור טימיסטר וכעבור 5 שנים נכנס לתפקיד ניקולה ג'סקייר שלאחרונה פינה את מקומו לאלכסנדר ואנג.
התערוכה המעולה שתוצג עד 27.4.13. במוזיאון תל-אביב לאמנות מאפשרת למתבונן לראות את הקשר שבין נוף הולדתו של המעצב לבין סגנונו העיצובי, להבין איך פריטי לבוש ספרדיים מסורתיים נוכחים שוב ושוב באופנים שונים בדגמי האופנה שיצר בלנסיאגה לאורך השנים ולהתרשם ממגע הקסם שלו ומיכולתו הווירטואוזית שבאמצעותם הופך כל בגד למאסטר פיס. התייחסותו הטוטאלית לעיצוב-אופנה באה לידי ביטוי גם בציטוט הידוע שלו "מעצב אופנה צריך להיות אדריכל, פסל, צייר, מוסיקאי ופילוסוף- כדי ליצור את הדגם המושלם"
5 תגובות
Comments feed for this article
18 בפברואר 2013 בשעה 00:01
לירון אוחנה
אם לומר את האמת, קראתי בשקיקה את התרשמותך מן התערוכה כבר כשפרסמת אותה, ובמשך שבועיים אני מתלבטת האם ואיך לכתוב לך. שמי לירון אוחנה- אני עוקבת אחר הבלוג שלך מזה זמן מה, (אולי את זוכרת עיינת באחד הפוסטים הראשונים שלי לפני כמה חודשים) גם אני ביקרתי בתערוכה המרתקת של בלנסיאגה שגרמה לי לחשוב על הקשר בין עבר ומסורת לבין חדשנות באפנה. אשמח אם תמצאי דקה פנויה לקרוא את הפוסט שכתבתי בנושא. וכמובן שאשמח מאוד לשמוע את דעתך עליו במידה ויהיה לך זמן לכך….(ohana.liron@gmail.com). אני מתארת לעצמי שאת בוודאי עסוקה ביותר, אך מאחר וחקר האפנה והדיון באפנה מנקודת מבט תרבותית מעניין אותי- אשמח לקבל תובנות (אמתיות ולאו דווקא מפרגנות) של אשת מקצוע לדברי. לינק לפוסט:
http://theohanafashionsession.blogspot.co.il/2013_01_01_archive.html
(אגב השבוע פרסמתי פוסט נוסף ובסופו מצוטט טקסט שדיבר אלי מאוד מתוך ספרך "חליפות העתים": http://theohanafashionsession.blogspot.co.il/)
18 בפברואר 2013 בשעה 20:03
ayalaraz
שלום לירון, תודה על תגובתך. קראתי בעיון את שני הפוסטים שהזכרת כאן ואני אענה לך ספציפית על זה למייל שלך
9 בפברואר 2013 בשעה 07:16
מרים ברוק כהן
טרם הייתי, אשתדל להגיע, לפעמים מסקרן להציץ אל מושא הההשראה של יוצר דגול, תודה על המאמר ועל שפע התמונות היפות. אני בוחרת את השכמיה אם ירצו לוותר עליה!!! ואגב אני זוכרת את אמי לבושה כמו בתמונה מ1947. היו לה חברים בהולנד שתפרו אופנה 'פריזאית' שכזו. מרים
5 בפברואר 2013 בשעה 17:32
עירית יציב
התערוכה ריגשה אותי ברמות.
5 בפברואר 2013 בשעה 17:33
ayalaraz
גם אותי. הרגשתי שאני רואה תערוכה בפריס…