קול קורא
שם התערוכה: טקסטילירי
מועד: נובמבר 2012
מקום: גלריה פריסקופ
אוצרת: אילה רז
כשהבדים נוגעים בנפש ולא רק בגוף.
כשהבדים שרים במקום לדבר.
כשהבדים יוצאים מהטריטוריה השימושית ונכנסים לטריטוריה החושית.
אז ניתן להגדירם כ"טקסטיל לירי".
בתערוכה "טקסטילירי" יוצגו יצירות טקסטיליות המבטאות באמצעות החומר הטקסטילי הלכי רוח אישיים ורגשות פרטיים של היוצר. החומר הטקסטילי משמש כאן כתחליף לכלי נגינה או למכחול.

מבט אל התערוכה טקסט-טקסטיל-טקסטורה שאצרתי בגלריה פריסקופ
השיר הלירי lyric poem) ) מקורו ביוון העתיקה, והוא נקרא על שם ה lyre שהוא כלי נגינה הדומה לנבל קטן. ביוון העתיקה היו המשוררים שרים את השירים שכתבו כשהם מלווים את עצמם בכלי הנגינה הנפוץ, ה lyre. בימינו, כותבים המשוררים שירים ליריים שלא אמורים להיות מושרים אלא להביע רגשות אישיים באופן אותנטי.
השירה הלירית שונה מהשירה האפית בכך שהיא איננה מספרת סיפור עם עלילה, אלא מתמקדת בלכידת הרגע החולף והנצחתו בשיר. השירה הלירית מתאפיינת בעצמה רגשית גדולה ומביעה הלכי רוח אישיים ביותר. גם באמנות קיים המושג "מופשט לירי", שנטבע ע"י אמנים אירופים בתחילת המאה העשרים. בסגנון זה הביע הצייר את רגשותיו האישיים, וכפרפראזה על הנושא ניתן לומר כי המכחול מילא כאן את תפקיד כלי הנגינה. בין אמני המופשט הלירי הבולטים באירופה אזכיר את ואסילי קנדינסקי ובישראל את אביגדור סטימצקי.
התערוכה תתקיים בגלריה פריסקופ בחודש נובמבר 2012 ותלווה ביחסי ציבור רחבים ובפתיחה חגיגית.
מחיר ההשתתפות בתערוכה 450 ₪ .
ניתן להגיש צילומים של עבודות אל האוצרת, אילה רז, עד לתאריך 31 בדצמבר, 2011: ayalaraz@gmail.com
7 תגובות
Comments feed for this article
10 בנובמבר 2011 בשעה 07:33
מרים ברוק-כהן
אילה, אני אשלח לך שירים כאלה, אבל פה הייתי רוצה לרשום את שם המקום שבו להרגשתי יש את הטקסט הכי לירי על בדים יופים ושימושם , לצרות שאינו שיר, אך עשיר….ספר ' שמות' פרקכו, פסוקים א -יד, אם קוראים אותם בקצב, הם שירה צרופה לטקסטיל.
מרים
7 בנובמבר 2011 בשעה 11:56
ayalaraz
מרים היקרה, אני מאוד נהנית מהגיגייך ומעריכה מאוד את כובד הראש שבו את מתייחסת לנושא טקסטיל לירי. אני יודעת שאין זה מובן מאליו איזו יצירת טקסטיל היא לירית ואיזו לא. אני מאמינה שככל שהאמן ייכנס לעומק העניין הוא יוכל לזהות בעצמו מה כן ומה לא נכנס לקטגוריה זו. אני כאוצרת התערוכה אעשה את המיון הסופי. אגב, אשמח לקבל ממך שירים עם תאורים ליריים של בדים. יש לי אחדים, אבל אני תמיד שמחה ללמוד עמשהו חדש. ושוב תודה לך על הדיון המעמיק בפוסט זה.
7 בנובמבר 2011 בשעה 07:15
מרים ברוק-כהן
אילה, זה בכלל לא פשוט! הזמנתי כמה אמניות סיבים שתצטרפנה לשיחה, ואני מקווה לראותן כאן. הפכתי בעניין רב הלילה, המושג הזה טקסטיל לירי נראה לי במחשבה ראשונה מתאים יותר יותר לתיאורי שירה החל משיר השירים ועד…ברצון אשלח לך כמה וכמה שירים עם תיאורים ליריים של בדים, אך את מבקשת שאגדיר לך מהו טקסטיל לירי?… וזה מעלה בראשי עבודות רכות, מלטפות מתנפנפות במשב אויר, אבל גם עמידות מאד, עם בסיס איתן לא מתפרקות. עבודות שמשחקות בלהסתיר ולהראות, כלומר יש בהן סוד[ות]. עבודות אינטימיות ליוצר[ת] שנותנות לצופה תחושה של הצצה למקום פרטי, כמעט אסור בהצצה. לא מיציתי את ההגדרות, אני סבורה שעלי לשוב ולהרהר בכך. להתבונן בעבודות שאני מכירה של עמיתות וחברות ואז אולי אוכל לנסח זאת טוב יותר.
מרים
6 בנובמבר 2011 בשעה 12:04
ayalaraz
מרים היקרה, האם תוכלי לנסח במילים שלך את המושג טקסטילירי (טקסטיל+לירי), אני מניחה שזה יוכל להוסיף לנושא תובנות נוספות
6 בנובמבר 2011 בשעה 11:58
מרים ברוק-כהן
אילה נפלאה, אני בהחלט משתמשת במילים 'כמו/דומה/מזכיר '….אך איני רואה באופן יצירה אחד תחליף לאחר, לכל אחד יש את מעלותיו וחסרונותיו. כאשר בתי קבלה את חלילית האלט הראשונה שלה הקשבתי לנגינה ואמרתי שה'אלט נשמע כמו יין אדום' דימוי מוזר קצת אך זו היתה 'תחושת הגוף' שלי. חוט אף פעם לא הזכיר לי ציור או פסל, ותמונות רקומות או ארוגות אינן ציורים, כי החוטים נותנים לתמונות מימד נוסף של 'ידיעת הרכות הבדית', של ספיגת ועימום הקול כשאנו מדברים לידן, של מעט האבק שלעיתים נח עליהן ועוד דברים שלא קורים ליד ציור. מרים
6 בנובמבר 2011 בשעה 11:47
ayalaraz
תודה לך, מרים, על ששיתפת אותי בתחושותייך. כבר הבנתי בעבר את ההתנגדות שיש לך לשימוש בסיבים כתחליף לכלי נגינה או מכחול, אולי אם נתייחס אל זה כאל פרפראזה זה יהיה יותר קל לך לקבל? אני פותחת את הנושא לדיון ואשמח להבעת דעות מכל זווית אפשרית.
6 בנובמבר 2011 בשעה 11:28
מרים ברוק-כהן
אילה, קודם ברכות לשם היפה הזה שמצלצל כמו דנדון פעמון.ואחר כמובן התחלתי לחשוב על האמנות שלי על יצירותיי, שכולן נובעות מעמקי רגשותי, אבל איני בטוחה שהן ליריות? .כל אחת מעבודותי מספרת ספור, לא תמיד ספור של רגע, לעיתים ספור רגעי ולעיתים ספור ממושך. כך שצריך לשבת להרהר ולבחון עבודות, לאור 'קנה המידה' הזה שלך.
יצירת אמנות סיבים אינה תהליך רגעי, כך שיכול לקרות לפעמים, שאני מתחילה עבודה עם רעיון/מושג מה אני רוצה ליצור, אבל תהליך היצירה הארוך שמשלב עשיה גופנית עם ריכוז הנפש והמח, יכול לגרום לכך שתוך כדי היצירה כמה חלקים ממנה ישתנו, צבע שונה, צורות או דמויות עשויות לרצות להצטרף או להעלם. וגם אני כבר איני באותו הרגע שממנו 'נולדה' היצירה.
ואחרון חביב, לעולם איני רואה בחוט/בד תחליף לכלי נגינה או מכחול, החוט והבד הם השפה היצירתית שלי! אתם אני יוצרת, עם תכונותיהם וטבעם.
אני מקווה שאמני-סיבים נוספים יצטרפו לשיחה זו. תודה אילה על האפשרות לכתוב את מה שאני חשה. מרים