האסוציאציה המתעוררת בי למראה נוצות, היא קלילות אוורירית של גוף כמעט חסר משקל המרחף תוך מעוף סיבובי וצונח ברכות למטה עד שהוא נוגע באדמה. עוד אסוציאציות הן: כסת פוך מפנקת בלילה קר וסוער, או מלחמת כריות נמרצת וחסרת פשרות בין שני אוהבים שמיצו את אפשרויות המשחק האחרות.
אבל, אחרי האסוציאציות הנעימות האלה, עולה משום מקום, זיכרון נוצות מודחק, שהעדפתי כנראה לשכוח.
ילדה לא כל כך קטנה אוחזת בשתי ידיה תרנגולת קשורת רגליים ומגישה אותה לשוחט. השוחט לוקח את התרנגולת, שולף תער ובאבחה חדה מעביר את התער על גרונה של התרנגולת ואחר כך משליך אותה על האדמה הקשה. התרנגולת מקרטעת בריצה עוד כמה דקות עד שהיא כושלת אל מותה. אז משליך אותה השוחט אל חבית מלאה נוצות מגואלות בדם ואומר לילדה לקחת משם את התרנגולת המתה. הילדה לוקחת אותה, מביאה אותה הביתה ומוסרת אותה לאמה העסוקה במטבח, ואחר כך הולכת לה לשחק, כאילו כלום לא קרה.
הילדה הזאת היא אני, וזיכרון התרנגולת המפרפרת לאחר מגע התער החד, מודחק בתוכי, ונמצא במקום שבו מתקבצות המחשבות הכואבות, המפחידות והמייסרות, שעם הזמן הולכות ומתכווצות, הולכות ודוהות עד שהן מסתתרות מתחת לסף התודעה.
זיכרון השחיטה הרחוק ההוא מתחבר אצלי תמיד עם שמיים מעוננים ורוח סתיו מלטפת של ערב יום הכיפורים. התרנגולת שהבאתי לשחיטה, הייתה זאת שנועדה להיות כפרתי, לאחר שאבי סובב אותה מעל לראשי שבע פעמים וקרא " זאת חליפתך וזאת תמורתך, זאת התרנגולת תלך למיתה ואת תלכי לחיים טובים, ארוכים ולשלום". מנהג זה של כפרות בערב יום הכיפורים היה נהוג בביתנו שבטבריה, על אף שהורי לא היו דתיים, לא הקפידו על כשרות וגם נסעו בשבת. אבל ביום הכיפורים הם הלכו לבית הכנסת, צמו וקיימו את הלכות יום הכיפורים ככתבם וכלשונם.
במושגים של היום זאת לא נחשבת משימה מתאימה לילדה רגישה, אבל בני הדור שלי, גדלו לתוך המציאות החשופה על כל צדדיה ולמדו באמצעות התנסות אישית את עובדות החיים.
ולפני שאתם מתחילים לצקצק בלשון ולגנות את ההורים שחשפו את ילדיהם למראה של תרנגולת שחוטה, בואו ניתן את דעתנו למה שחווים הילדים של היום, המוגנים מפני חוויה כמו זאת שתיארתי כאן. ילדינו הרכים נחשפים באמצעות התקשורת לזוועות מלחמה, רעידות אדמה, טייפונים וצונאמים ואפילו לקלוז-אפ על נפגעי הפצצה כימית ולעוד דברים גרועים בהרבה מאלה, שאנחנו בגילם, אפילו לא ידענו שהם קיימים.
אבל הפוסט הזה לא מתכוון להתעמת עם התקשורת וגם לא לתקן עוולות שנעשו, אלא רק להזכיר לכם את יום הכיפורים שבפתח ולאחל לכם גמר חתימה טובה בצירוף כמה דימויים של נוצות ביצירות אופנה מלאות דמיון ומעוף שאמורות להשכיח מכם וממני את זכר הנוצות של התרנגולת השחוטה.
גמר חתימה טובה לכל קוראי הבלוג! וצום קל- לכל הצמים!
צילומי התרנגול והתרנגולות בלול צולמו ע"י אילה רז
2 תגובות
Comments feed for this article
17 בספטמבר 2013 בשעה 05:38
מרים ברוק כהן
אילה חביבה, גמר חתימה טובה [מותר לאחל עד סוכות!!!], כרגיל רשומה נהדרת. אכן אנו נחשפנו לחיים כפי שהורינו חשבו שאנו יכולים/צריכים להבין. ידענו ששוחטים חיות, אך הסתירו מאתנו את העובדות על השכן המכובד שמכה מכות איומות את אשתו וילדיו. למעשה זה נחשב 'בסדר'. קראנו גם ספרים שבעצם נועדו למבוגרים כי לא היו הרבה ספרים בעברית, אבל בחלק מהתרגומים צונזרו כל מיני דברים שנגעו לדתות. רבים ורבות לבשו פרוות ולא חשבו שזה אכזרי. את סימן החיבור + למדנו לשרטט כמו קמץ הפוכה ולמדנו לכבד את כל הדתות. זוועות בעולם ראינו דרך משקפיים וורודות ביומני קולנוע , שבהם הקריינים הסבירו לנו בדרמטיות מה קןרה בעולם….. כל תקופה ונוהגיה ושתהיה לנו לכולנו ולכל העולם שנה נהדרת ץ מרים
17 בספטמבר 2013 בשעה 08:46
ayalaraz
מרים היקרה, הזכרונות שלך משלימים את הזיכרונות שלי. יש לך זכרון מצויין ואת זוכרת פרטים שאני כבר שכחתי. צחקתי כשקראתי את הגדרתך לסימן פלוס כמו קמץ הפוכה, איזו הגדרה אינטליגנטית. אכן, אף פעם לא חשבנו בילדותנו שמישהו כותב פלוס כמו צלב, אלא שכולם כותבים כמונו. מעניין איך הילדים של היום כותבים פלוס, ממש לא נתתי את דעתי לזה, אני אשאל את אחד הנכדים שלי. שתהיה גם לך שנה טובה ומוצלחת ורק טוב לך ולמשפחתך.