פעם, כשהורינו היו צעירים, הם נהגו לשלוח 'שנות טובות' בדואר למשפחה ולחברים. לא להאמין , אבל אז זה היה ממש פרויקט מסובך, שאותו התחילו בערך חודש לפני ראש השנה כדי שיספיקו להיות מוכנים בזמן.
קודם כל, הלכו להצטלם אצל הצלם, אחר כך הלכו לצלמניה לראות אם התמונה הצליחה, ואם כן- היו צריכים לבחור את צורת הגלויה שבתוכה ישולב הצילום בטכניקה של מונטאג' שנעשה באמצעות גזירה והדבקה.
אחר כך לקחו את כרטיסי הברכה המוכנים הביתה , הוסיפו ברכות ואינפורמציה (על המצולמים, כמובן), הלכו לחנות מכשירי כתיבה כדי לקנות מעטפות מתאימות, הלכו לדואר לקנות בולים, הדביקו בולים על המעטפות, כתבו את כתובות הנמענים והלכו ברגל אל תיבת הדואר כדי לשלוח את הברכות לתעודתן.

שנה טובה מתחילת המאה העשרים: הדרך הארוכה שעושה הברכה מאשנב הדואר עד לנמען
למעלה, גלוית ברכה מתחילת המאה ה- 20 :
'שולח אני ברכה לאהובתי/ מעבר לים העמוק
הלוואי שרגשי אהבתי/ יהיו לנו קשר תמיד ומתוק
גלוית ברכה מאת חי גולדברג, הוצאת 'יהודיה', ורשה 1918-1912
כשאנחנו היינו צעירים זה היה כבר קצת יותר קל. קודם היינו צריך ללכת לחנות הספרים/מכשירי כתיבה, או לדוכני "שנות טובות" שהיו צצים בכל מרכז מסחרי ולבחור את אלה שמצאו חן בעינינו.
אחר כך היינו צריכים לכתוב על כל כרטיס ברכה אישית, להכניס את הכרטיס למעטפה, להדביק את המעטפה (קודם ללקק את הדבק ), להדביק בול (כנ"ל), לכתוב כתובת ואז לשלשל לתיבת הדואר האדומה.

לשנה טובה תר"צ (1930)
כשילדינו בגרו הם כבר החליפו את כרטיסי הברכה בשיחת טלפון אישית, או בכרטיס מודפס, שהוכנס למעטפה מודפסת ,עם בול מודפס, או שהם פשוט שלחו פקס.
היום הפקס כבר נראה מיושן לגמרי. אפילו אי-מייל כבר נראה טרחה גדולה, ככה זה כשבפייסבוק אפשר בלחיצה אחת להפיץ ברכות מכל סוג לכל העולם ואשתו.
לא צריך להיות עתידן כדי לנחש שגם פעולה זו תהיה קשה מדי לדור הבא. להקליד? השתגעתם?
אז מה הלאה? קריאת מחשבות? מחשבים מדברים? או העברת אנרגיה מאחד לשני?
לא משנה איך ולא משנה באיזו דרך תבחרו לשלוח כרטיס ברכה, הכוונה היתה ונשארה אותה הכוונה. להעניק למישהו את התחושה שחשבתם עליו ולעשות לו טוב.
אז שתהיה לכם וליקיריכם שנה טובה בכל דרך שבה תבחרו.
5 תגובות
Comments feed for this article
9 בספטמבר 2013 בשעה 05:13
מרים ברוק כהן
שנה טובה שנה מתוקה לאילה ולכל מי שקורא/ת.
כילדה נהגתי לצייר /לכתוב בעצמי שנות טובות. פעם שלחתי אחת לגבריאלה רוזנטל שהיתה מורתה לציור של אמי. את שאר הספור תוכלו לקרא ב
http://differentart.org/2011/03/05/%D7%93%D7%99%D7%95%D7%A7%D7%9F-%D7%93%D7%99%D7%95%D7%A7%D7%A0%D7%90%D7%95%D7%AA/
לגבי גלויות, ירשתי מאמי חבילה מענינת
קשה לקרא את כתבי היד אבל זו נגיעה בהיסטוריה
מרים
5 בספטמבר 2013 בשעה 18:13
מלי פלג
אילה היקרה,
השבוע ביקרתי בשוק הפישפשים וראיתי שתי נשים צעירות נוברות ,מתלהבות ,בוחרות וקונות"שנות טובות" .נראה היה שהן מתכוונות לשלוח אותן כפי שעשינו אנו לא לפני עידן ועידנים.
המראה היה מרנין ,אין ספק שאת צודקת כל ברכה מתקבלת באהבה ובשמחה .
פעם ,כמו שתי הבנות ,קמנו טרחנו חשבנו מה יהיה התוכן .כיום זה פשוט ,כותבים משהו ושולחים לכל אנשי הקשר,לעיתים זה נראה קר ומנוקר ,אבל כנראה שלא ,זה העולם של הדור הדיגיטאלי .
הכתבה הזו ואחרות שכתבת חשובות ,להזכיר ולזכור כיצד חיינו ,כדי שניבנה על העבר לעתיד טוב יותר.
שתהייה לך ולבני משפחתך שנה נפלאה .
6 בספטמבר 2013 בשעה 20:47
ayalaraz
מלי היקרה, שמחתי מאוד לקרוא את תגובתך. ה'שנות טובות' של פעם מסמלות בעבורי את העולם נאיבי של םעם, השונה מאוד מהעולם של ימינו. ההתרפקות על העבר מבטאת געגוע לזמנים שבהם החיים היו צנועים, פשוטים, ללא שואו אוף וללא סלבס שכיום מאפיינים את חיינו. את צודקת שחשוב לדעת את העבר כדי לבנות עתיד טוב יותר. אני מאחלת לך ולבני משפחתך שנה טובה.
5 בספטמבר 2013 בשעה 16:55
ד"ר שלי שנהב-קלר
תודה רבה אילה, שהחזרת אותנו כמאה שנה אחורה, לתקופת "שגעון גלויות הדואר", שהיה מנהג נפוץ ביותר במזרח אירופה (ורשה תפסה מקום מרכזי בתחום הדפוס וההוצאה לאור), במפנה המאה ה- 20' ועד מלחמת העולם השנייה. הדוגמאות היפות שהבאת אכן פורסמו על ידי הוצאת "יהודיה", שהייתה בבעלות היומון היידי הידוע "היינט". חלקן הגדול נמצא בין הריסות גטו ורשה בשנות ה- 50', ומאז נשמר בספרייה הלאומית בעיר.
אלבום הגלויות המצוירות, שנמצא בין ההריסות הוצג לראשונה בורשה ב- 1990. בספטמבר 1996 נפתחה בבית-התפוצות תערוכה יפהפיה וצנועה על ידי האוצרת רחל שנולד, שהציגה את הגלויות הללו. אלה שיקפו ללא ספק פן אחד מהאמנות העממית במזרח אירופה בתקופה זו.
בברכת שנה טובה, בטוחה, שלווה, מלאת סיפוק, עניין ואתגר בין אם באופן וירטואלי או "אמיתי"
שלי
6 בספטמבר 2013 בשעה 20:53
ayalaraz
שלי היקרה, תודה רבה על האינפורמציה המעניינת שתרמת לפוסט זה , שאת חלקה לא ידעתי. את התערוכה בבית התפוצות לא ראיתי, לצערי, אך את הקטלוג של תערוכה זו רכשתי וממנו נלקחה ה'שנה טובה' שפרסמתי למעלה. אני מאחלת לך ולכל היקרים לך שנה מוצלחת ומאושרת ואני מחכה לראות את התערוכה הבאה שתאצרי.