ארבעה ילדים בלבד זכו לקרוא לה 'אמא': שני אחי, אחותי ואני.
אני זוכרת ילדות של קיץ נצחי בטבריה בין האפור של ההר לבין הכחול של הכנרת. היינו יורדים עם אמא ברגל מקריית שמואל לרחוץ במים הצלולים שבחוף הכנסייה הפרוטסטנטית, פטורים מתשלום דמי כניסה, שלא היו בהישג ידנו. בחופש הגדול, הצרוב משמש, התרוצצנו יחפים על האדמה הבוערת, כשאנחנו רצים במהירות משלולית צל אחת לשנייה, מצננים לרגע את כפות הרגליים הבוערות ומדלגים שוב בקפיצות חרגול בין האבנים והקוצים, עד שהגענו הביתה. שם היינו מתיזים מים זה על זה מצינור הגומי השחור שבגינה, שופכים דלי מים על רצפת הטראצו המנוקדת פתיתי פלפל שחור, וכשהרצפה הייתה עדיין לחה וצוננת היינו נצמדים אליה בשכיבה פשוטת אברים וסופגים את הקרירות הנעימה לתוך הגוף.
בערבי קיץ היינו יוצאים עם ילדי השכונה אל השדות הצהובים ומשחקים במחבואים, תופסת או עמודו, עד שהחושך ירד וקולות האמהות המבקשות מילדיהן לחזור הביתה החלו מנסרים במרחב המאפיל. "כן, אמא, אני כבר בא!" היו עונים כל הילדים בבליל קולות ילדותי בלתי ניתן להפרדה, ולא הייתה אף אמא אחת בשכונה שלא זיהתה בבירור את קולו האחד והיחיד של הילד שלה בתוך המכלול הצווחני.
אבא שלי היה בנשמתו ילד וסבל מדיכאון רוב חייו הבוגרים ומי שהחזיק את כל הבית על כתפיו הייתה אמא. אני זוכרת אותה פותחת סתימות בכיור, מסיידת קירות, צובעת את מעקה המרפסת, עולה על סולם להחליף נורה שרופה, או אוחזת מברג לחזק כיסא רעוע. אני לא זוכרת אותה חולה, או סתם שוכבת במיטה. תמיד כשהתעוררתי בבוקר היא כבר הייתה ערה וכשהלכתי לישון היא עדיין הייתה עסוקה. כשסיימה את הניקיון והתחזוקה, את הבישול והכביסה, הייתה נוטלת שתי מסרגות וכדור צמר ולאט לאט צמחה בין שתי ידיה יריעת צמר סרוגה שהפכה לסוודר חורפי לאחד מהילדים. לפעמים תיקנה לנו גרביים כשהיא מלבישה את הגרב הקרועה על נורת חשמל שרופה ומכסה בחוטי שתי וערב את החור שנפער בה.
בחורף היינו מצטופפים, שני אחי, אחותי ואני יחד עם אמא ואבא, בחדר קטן אחד, ושני החדרים הגדולים הושכרו למתרחצים (כך קראו אז לאנשים שבאו לחמי טבריה להתרפא). משכורתו הצנועה של אבא שהיה פקיד בבנק אפ"ק (אנגלו פלסטיין קומפני) לא הספיקה כדי לתמוך באמו האלמנה ולפרנס ברווחה את משפחתו, ודמי השכירות ששילמו המתרחצים, השלימו את החסר. היה לנו בית קטן, מוקף גינה ובה שלושה עצי תאנה ששפעו בקיץ פרי מתוק ועסיסי, שני עצי קלמנטינה שפירותיהם הדיפו ריח בושם חומצי חזק כאשר נעצתי בהם ציפורניים, ועץ שסק אחד, שלבש באביב שקיות נייר חומות קטנות עד שהבשילו הפירות הראשונים לקטיף. היו לנו גם כמה גפנים שניטעו מסביב למבנה עץ ארעי, שרוב הקיץ זמזמו סביבן דבורים חרוצות שאיימו בעקיצה, כשהפרעתי להן, בידי הקטנות, כשרציתי לקטוף אשכול ענבים.
רוב הדברים המכריעים בחיי התרחשו בקיץ.
בקיץ 1955 עזבה משפחתי את טבריה ועברה לחיפה, כדי לאפשר לילדים ללמוד בבתי ספר טובים. אותי רשמו לבית הספר הריאלי, מעוז הבורגנות החיפאית, והייתי צריכה לגשר בין הרמה הנמוכה בבית הספר שממנו באתי לבין בית הספר הריאלי בעל הרמה הגבוהה ביותר. כסף למורים פרטיים לא היה לנו, ובסיום השליש הראשון התמצו הישגיי הלימודיים בהערה חד משמעית: "אם לא תשפר את ציוניה- לא תוכל לעלות לכתה הששית". כל הפרסים על הצטיינות בלימודים שקבלתי בטבריה, לא הצליחו לפצות אותי על תחושת הכישלון הצורבת ההיא. ולמרות שבסוף אותה שנה, השתפרו ציוני ועליתי לכתה הששית, הטעם המר של הכישלון הראשון ההוא המשיך לדרבן אותי להצלחה לאורך כל חיי.
בקיץ 1961 נישאתי לאיש שאהבתי ועזבתי את בית ההורים.
בקיץ 1965 נולדה בתי הבכורה, שרון.
בקיץ 1967 נפל אחי, עודד, בפריצה לעיר העתיקה, במלחמת ששת הימים.
ומאז נשארו בעולם רק שלושה ילדים שהמשיכו לקרוא לה 'אמא' וחסרונו של הילד הרביעי שגם הוא קרא לה פעם כך, נשאר כמו פצע פתוח שאינו נרפא לעולם.
אבא שלי נפטר ביום הזיכרון, בשנת 1882, בעיצומו של טקס האזכרה לאחי עודד. זה לא היה בקיץ. זה היה באביב. שנה אחר כך, כשעלינו אל קברו של אבא, עמד שם עץ הרדוף פורח שאף אחד לא נטע. מישהו באזכרה אמר שהרדוף פתאומי פורח על קברי צדיקים. גם העובדה הפשוטה שיום פטירתו של אבא חל ביום אבל לאומי מעוררת בי לפעמים מחשבה שנייה.
בקיץ 1988 עבר עודד, בני, מביתנו ברמת השרון לחיפה ללמוד בטכניון. הוא התגורר אצל אמא ארבע שנים, בהן למד להכיר ולהעריך אותה וגם לאהוב אותה מאוד.
בקיץ 1990 נישאה בתי שרון, לאיש שאהבה ועזבה את הבית.
בקיץ 1996, במלאת לאמא 80 שנה היא החליטה לעבור לדיור מוגן כדי לא להיות עלינו לטורח. כשפיניתי את ביתה וארזתי את התכולה בארגזים, גיליתי בין המסמכים ששמרה, תעודות הוקרה והערכה על התנדבותה לגופים שונים שהבולט ביניהם היה 'יד לבנים'.
במקום המגורים החדש שלה התאקלמה במהירות, הכירה חברות חדשות וזכתה להערכה רבה. בזכות אופייה וחכמתה היא הפכה תוך זמן קצר ליקירת הבית. "את לא יודעת איזו אמא מיוחדת יש לך" אמרו לי החברות החדשות של אמא ב'דור כרמל' בכל פעם שבאתי לבקר אותה שם.
בקיץ 1998 אמא כבר הייתה זקוקה לעזרה בתפקודה הפיזי ומאבל הגיעה כדי לטפל בה. מאבל, כמו רוב הפיליפיניות שאני מכירה, קראה לה 'אמא' מהיום הראשון. היא הסבירה שזה בא מתוך יחס של כבוד לאשה המבוגרת. בהתחלה זה קצת צרם, אבל עם הזמן זה נשמע לגמרי טבעי. הייתה לשתיהן בדיחה פרטית שבהתחלה הצחיקה את כולם ועם חלוף השנים קיבלה מימד עצוב "כשאמא תיסע לחוף הכרמל (בית העלמין הישן)- מאבל תיסע לפיליפינים".
על אף שאמא איבדה בהדרגה את יכולותיה הפיזיות נשאר מוחה צלול וחריף כמעט עד סוף חייה, ובשיחות הטלפון שניהלנו על בסיס קבוע, המשיכה להביע דעות נחרצות על פוליטיקה ויחסי יהודים-ערבים ולשבץ בדבריה הרבה פתגמים עממיים בערבית מדוברת וסיפורים נוסטלגיים על טבריה.
מאבל טיפלה באמא 15 שנה במסירות ובהתמדה והמשיכה לדאוג לה עד יומה האחרון. היא גם הייתה זאת שהייתה אתה ברגעי ההכרה האחרונים שלה. אולי צחוק הגורל הוא, שבפעם האחרונה שאמי שמעה את המילה 'אמא', הייתה זאת דווקא מאבל שקראה לה כך.
בקיץ 2013 נפטרה אמא בגיל 97 שנה. היא ליוותה אותי כל חיי מלידתי ועד היותי סבתא לנכדים. עכשיו, אין לי יותר למי לקרוא 'אמא'. נשארו לי הרבה זיכרונות שאני צריכה לעבד, וכאב שאני צריכה להכיל. הכאב הזה איננו מכה בחוזקה. הוא מופיע בגלים קטנים. אקראיים. לפעמים בנגיעות מוכרות. לפעמים בצביטות לא צפויות. לפעמים בליווי ריח או צליל ולפעמים עם תמונה מטושטשת או חדה. אין זה כאב עז שמשבש את השגרה היומית, אלא כאב עמום שהתמקם בשקט במקום העמוק והנסתר שהיה שמור עד עכשיו רק לאחי המת.
עכשיו אני מבינה כי כל סוף הוא גם התחלה. התחלה של שחרור זיכרונות מודחקים. התחלה של הבנת היחסים הסבוכים שבין אם לבת והתחלה של ההכרה הבלתי מעורערת, שאין עוד דור שחוצץ ביני לבין המוות, ואני עוברת מעכשיו לשורה הקדמית.
23 תגובות
Comments feed for this article
1 ביולי 2013 בשעה 09:34
odedraz
בליל חורף קר במלחמת המפרץ, בינואר 1991, סבתא ונכד רצים לחדר אמבטיה קטן בדירה ברחוב הילל 56 בחיפה. אולי לא ממש רצים, לפחות לא הסבתא שכבר אז לא היתה צעירה. אני הייתי הנכד וסבתא כבר אז אמרה: "אני לא מתכוונת לשם מסיכה. עברתי כל כך הרבה בחיים שלי, ואם עכשיו יפול עלי טיל מעירק, שיפול". אז ישבנו ביחד באמבטיה ושיחקנו קלפים. ובאמת כמו כמעט תמיד האינסטינקט של סבתא היה נכון. לא היינו צריכים לשים מסכות ואני חושב שבסתר אם לא הייתי שם היא אפילו לא היתה נכנסת לחדר האמבטיה…
היתה לי הזכות הגדולה לחיות יחד עם סבתא במשך 4 שנים. למדתי להכיר אותה בצורה שנכד לא תמיד מכיר את הסבתא שלו. היינו יושבים כמעט כל ערב ומדברים על כל מיני דברים והייתי שומע ממנה את הסיפורים על עולם אחר מזמן אחר שבו היא גדלה וחיה. למרות שבשנים האחרונות היינו נפגשים רק פעם בשנה כשבאתי לארץ, היא המשיכה להתעניין בי ותמיד שאלה את אמא מה שלומי ומתי אני בא. נפרדתי ממנה בינואר השנה. היא כבר הייתה מאוד חלשה ובכל זאת ישבנו שעה ביחד והיא סיפרה לי שוב את הסיפורים שאני כל כך אוהב לשמוע על טבריה והשיטפון. גם יעל בתי, הייתה איתי, ולמרות 90 השנים שהפרידו בין סבתה ויעל ראיתי אצל יעל את אותה אהבה לסבתא שאני מרגיש.
ועכשיו נשארו לי רק הסיפורים אבל בלב תשאר סבתא מרי תמיד איתי.
עודד
1 ביולי 2013 בשעה 09:19
אירית לרנר
אוי איילה יקרה, כמה נגעת לליבי, כמו תמיד, אבל הפעם בציפור נפשי. לא משנה כמה אימא מבוגרת, אין לנו את המנגנון המאפשר לעבד מוות. אם היה לנו – לא היינו יכולים לחיות. תכופות הרהרתי בזאת בעבר, במיוחד עם הרצון שלי למות במשך 30 שנה מחיי ועם מותו של אבי בגיל 10 והתאבדות אחי לפני כמה שנים. אימא שלי בת 87 ואני קוראת לה בעלי מאחר והיא משמשת בתפקיד זה כבר 26 שנה, יחד עם חברותי. אין לי מושג איך יהיה כשתמות, היא אחד המרכזים בחיי. לטענתה יתפנה מקום. לעולם לא יתפנה מקום. איזה נהדר להתגאות באם כמו שלך, כמו שלי, לדעת שהערך החשוב ביותר בחייה הוא כבוד וערכים. לא מובן מאליו למרות שכך אמור להיות. לבי איתך למרות שאני מרגישה מדבריך השלמה גדולה עם מותה כבר עכשיו, למרות הזמן הקצר בלעדיה. איזו זכות מדהימה לגדול עם אימא שכזאת עד גיל כ"כ מבוגר שלך. חיבוק גדול, אירית .
1 ביולי 2013 בשעה 14:09
ayalaraz
אירית היקרה, נדמה לי שבאמצעות התגובות שלך לפוסטים בבלוג שלי אני לומדת להכירך טוב יותר. בנוסף לדברים רבים שמצאנו כי היו משותפים לשתינו בעבר, מתברר עכשיו כי גם האמהות של שתינו הן מאותו זן נדיר. אני מודה לך כל כך על ההבנה הרבה שלך, על האמפתיה וההשתתפות הכנה בצערי. אני מעריכה זאת מאוד. אני מאחלת לאמך שתזכה לאריכות ימים ושנים ולך, שתמשיכי ליהנות מחברתה ומחכמתה. אני לא יודעת איפה ניפגש בפעם הבאה- אבל בטוח ניפגש.
30 ביוני 2013 בשעה 18:15
mikisteiner
אילה, ציירת ציור חיים עם צבע וריח ומרקם. אני מבינה שקבלת מאמך את היכולת לשבץ בכתיבתך כל כך הרבה מעבר לטקסט הישיר. משתתפת בצערך.
1 ביולי 2013 בשעה 14:11
ayalaraz
מיקי היקרה, תודה רבה לך על האמפתיה וההבנה שאת מביעה בתגובותייך לפוסטים בבלוג שלי ותודה מעומק הלב על השתתפותך בצערי.
30 ביוני 2013 בשעה 16:29
רוז בראון
לאילה !!!
עם קבלת הידיעה הרגשתי שהנה עוד שלב עבר והיתמות המשותפת מההורים הגיע גם אליך, ולמקרא הדברים שכתבת הרגשתי את המשותף שהוא רב על ההבדל בינינו, אם כי בפער של עשור אחד בלבד.
אוהבת תמיד, רוז
1 ביולי 2013 בשעה 14:16
ayalaraz
רוז יקרה, יד המקרה הביאה לכך ששתינו אבדנו אנשים שהיו מאוד יקרים לנו במהלך השנה האחרונה. גם אצלך הצער עוד טרי ואת בוודאי מרגישה ממש כמו שאני מרגישה בעת כתיבת שורות אלה. אני מאחלת לשתינו שלא נדע עוד צער וניפגש רק באירועים משמחים ונתברך בעשייה מפרה ומבורכת. אוהבת, אילה
30 ביוני 2013 בשעה 10:28
מרים ברוק כהן
אילה יקרה, אין לי מילים מנחמות רק ידיעה מנסיוני ותקווה שהזכרונות הטובים והיפים שפירור מהם חלקת איתנו כאן וברשומות אחרות, ילוו אותך תמיד. חיבוק חם מרים
1 ביולי 2013 בשעה 14:20
ayalaraz
תודה לך מרים היקרה, כמו שאת יודעת רק הזמן יכול להקל על הכאב, אבל אפילו הוא לא יכול למחוק אותו מהזכרון. אני יודעת כמה תלאות עברה משפחתך ובאיזה קשיים נתקלת את בילדותך ובכל זאת נפלא לגלות שאת תמיד חושבת באופן חיובי וממשיכה לכתוב וליצור. עכשיו את בוודאי מבינה מדוע לא יצא לנו להיפגש בזמן האחרון. כשהכאב יקהה מעט- נקבע פגישה בביתי ונשלים את המצווה שבה התחלנו.
29 ביוני 2013 בשעה 21:13
א. מיכאל
איילה היקרה,
משתתפים בצערך ומבינים היטב מה המשמעות של פטירת אמא, גם בגילנו המתקדם.
ממה שאת כותבת עליה, היו לאימך חיים טובים ומלאים. רק מי שעובר קשיים ודוחק מעריך נכונה את הפעילות היום יומית, הדאגה למשפחה והמסירות של דור ההורים שלנו. שלא תדעי עוד צער,
רותי ומייקל
1 ביולי 2013 בשעה 14:25
ayalaraz
ידידים יקרים מאוד, מאוד נגעה ללבי השתתפותכם בצערי ואני שותפה לדברי ההערכה שאתם חולקים לדור ההורים. מי ייתן שניפגש רק בשמחות.
29 ביוני 2013 בשעה 20:29
איריסיה קובליו
תנחומים איילה
1 ביולי 2013 בשעה 14:25
ayalaraz
תודה רבה לך, איריסיה היקרה.
29 ביוני 2013 בשעה 18:09
נילי
אילה קראתי בהתרגשות את דברי ההספד שלך לאמך,
לא ידענו שהיא נפטרה , יהי זכרה ברוך.
הופתעתי לקרוא על כך, בעוד שריקי כל כך קרובה, אני מבינה שכך היא העדיפה ואני מכבדת את תחושותיה.
גם כשמדובר בשיבה טובה, תמיד ישנה הפרדה שמקשה ומצריכה התמודדות, זו פרדה כמעט בלתי נתפסת. לא חונכנו להשלים עמה, מי יותר מי פחות, אני סומכת עליך שתדעי לעבד אותה בדרכך היצירתית.
בהערכה נילי.
1 ביולי 2013 בשעה 14:28
ayalaraz
נילי היקרה, מי כמוך מבין ללבי… אני מעריכה מאוד את השתתפותך בצערי, ומאוד מקווה שיעלה בידי לעבד את הצער בדרכים יצירתיות, כפי שאת מצליחה לבטא בציורי המשפחה המקסימים שלך הרוויים אהבה וחמלה.
29 ביוני 2013 בשעה 17:41
דוד
ברוך דיין האמת.
מאד התרגשתי. מתי אמא נפטרה?.
1 ביולי 2013 בשעה 14:29
ayalaraz
תודה רבה לך, דוד, על השתתפותך בצערי. אכן דברנו על כך בפעם האחרונה שניפגשנו והנה זה קרה. מקווה שניפגש רק בשמחות.
29 ביוני 2013 בשעה 17:15
שולמית
אילה יקרה,
צר לי על אבדנך, נראה שאמך היתה מאד מיוחדת, ( גם את כזו, מיוחדת, אחת ויחידה)
כשרון הכתיבה שלך מעורר השראה, והפוסט לזכרה ששזור בסיפורי ילדותך וחייך מאד מרגש.
שמחה בשבילך שזכית לשנים רבות של אמא בחייך.
מאחלת לך בריאות טובה, המשך יצירה ויצירתיות ושתהיי גם את, לצד ילדייך שנים אין ספור.
בהמון הערכה
שולמית קדם.
29 ביוני 2013 בשעה 23:24
נירה
אילה יקרה. חיבוק גדול. נגעת בי בעדינות ובשקט. שלא תדעי עוד צער. נירה
1 ביולי 2013 בשעה 14:22
ayalaraz
תודה לך, נירה היקרה. אני מעריכה מאוד את תגובתך.
1 ביולי 2013 בשעה 14:32
ayalaraz
שולמית יקירתי, דרכינו הצטלבו לזמן קצר בלבד אבל בכל זאת נקשרנו אחת לשניה- לתמיד. תודה רבה לך על דברייך החמים ועל רגישותך. אני מעריכה מאוד את השתתפותך בצערי.
6 ביולי 2013 בשעה 15:50
שלומית צאושי
איילה היקרה, דברייך נגעו בליבי ברבדים העמוקים. צר לי על אבדנה של אמך המיוחדת. מבינה את כאבך. אבי נפטר לפני 15 שנה בן 64.הנחמה היחידה שליוותה אותי הייתה הזכות שניתנה לי לגדול לצידו, להיות ביתו. היה לי אבא מיוחד, מכיל, לכל ילד היה את המקום המיוחד שלו, ליווה אותי בצמתים מיוחדים. זו דרכו של עולם ולמרות ועדיין זה קשה במיוחד. יתמות היא יתמות בכל גיל {כך אבי אמר כשסבא שלי, אביו, נפטר}. מאחלת לך שפע של טוב, נחת ושמחה. שלומית.
14 ביולי 2013 בשעה 20:44
ayalaraz
שלומית היקרה, אני כל כך מודה לך על דברייך החמים ועל כך שאת משתפת אותי ברגשות האבל הפרטיים שלך. הזמן שעובר עוזר לנו להשלים עם העדרו של האדם האהוב מחיינו, אבל לא מצליח למחוק אף פעם את זכרו.