מנסה לכתוב. מנסה להתרכז. מקלידה. מוחקת. מקלידה. מוחקת. בוהה במחשב. מביטה בשעון. הולכת להכין קפה. פותחת ספר. סוגרת. נכנסת לפייסבוק. עושה לייק. מחייגת לחברה. מתחרטת. מעיפה אבנים על angry birds. מפספסת. נכנסת לחשבון הבנק. יוצאת. שותה מים. נוגסת שוקולד. מביטה מהחלון: הגינה מעולפת. שותה עוד מים. חם. מורידה את הטמפרטורה במזגן. קר. סוגרת את המזגן. חם. פותחת את המזגן. אוף… איזה חום!
קיץ ישראלי 2012. אומרים לנו שלא היה קיץ כזה כבר חמישים שנה. אני חוזרת אחורנית בזמן לימי הקיץ בילדותי בטבריה. 40 מעלות בצל. בלי מזגן. בלי מאוורר. רוח מזרחית מצמיתה בצהריים. אני בת עשר. אימא נותנת לי סל רשת ורשימת קניות למכולת: לחם, לבניה, מרגרינה, ביצים וקמח. הלבניה בצנצנת זכוכית עבה וירקרקה וצריך לזכור להחזיר את הריקה. לחם בשני סוגים: שחור עגול או לבן ארוך. המרגרינה ארוזה בעטיפת נייר משומן. הביצים מונחות בסל נצרים בתוך אניצי קש. החנווני מוציא את הקמח בכף מתכת קעורה מתוך שק גדול ומכניס לשקית נייר חומה שאת קצותיה הוא מקפל פעמיים. אחר כך הוא לוקח ביצים ומסדר אותן אחת אחת בשקית נייר נוספת. עכשיו הכול מונח בתוך הסל ואני צריכה להגיע הביתה עם כל הביצים שלמות. משימה לא פשוטה לילדה שברכיה שרוטות תמיד ותחבושת גדולה מלפפת אותן מדי פעם.

אני בגן הילדים
אני במכנסי 'אתא' כחולים קצרים עם גומי מושחל בשוליים וגופיה לבנה של 'לודז'יה', מכרסמת לאורך הדרך את הקרום של הלחם הטרי. הולכת לאט. לא רצה. לא קופצת. מגיעה בשלום הביתה. מניחה את הלחם, הביצים והקמח על השולחן המכוסה בשעוונית משובצת, ואת הלבניה והמרגרינה מכניסה למקרר. שותה מים מהג'ארה שמונחת בפינת החדר. 'חם'. אומרת אימא. 'כל כך חם'. היא שופכת מים על הרצפה ומקנחת קלות בסמרטוט רצפה. אני משתרעת על הרצפה הלחה וגופי יונק את שרידי הקרירות שנותרו. מקרר הקרח מחרחר ומגיר מים על הרצפה אבל הם מתייבשים מהר. עוד מעט יצלצל מוכר הקרח בפעמון והאנשים יצאו החוצה ויעמדו בתור לקנות חצי בלוק או אולי רבע. הילדים ילקקו את רסיסי הקרח שנפלו וירוצו יחפים על האדמה הלוהטת.

אני בחולצה שסבתא רקמה

כמו כל הילדות גם אני התחפשתי למלכה אסתר

אני בשמלה שסבתא תפרה

על מרפסת ביתנו עם אמא, אבא ואחי עודד ז"ל שנפל במלחמת ששת הימים
סבתא שלי חיה בטבריה עד גיל שמונים ושש, בבית אבן מבזלת שחורה עם קירות ברוחב חצי מטר. בלי מאוורר. בלי מזגן. היא שתלה ציפורנים, נענע וכוסברה בפחיות שימורים שהיו מסודרות בשורה על המרפסת, תיחחה אותם במזלג והשקתה בספל פח. בקיץ החמיצה מלפפונים, זיתים ועגבניות, ובחורף- כרוב. היא דיברה ערבית, עברית, צרפתית וספניולית (לאדינו) וגרה בביתה עד יומה האחרון. הסיפורים שסיפרה לי היו בעברית מהולה בערבית וכל סיפור נפתח במשפט "כאן ימאכאן פי בילאד אל זמן" (היה או לא היה בארצות של פעם). "יה בינתי" הייתה קוראת לי כשרצתה לספר לי על מה שהיה פעם, אבל אני לא תמיד רציתי לשמוע. בלילות קיץ ללא ירח ישבנו שתינו בחושך על המיטה שבמרפסת, וסבתא הייתה מדקלמת שיר ילדים:
לאן נעלמת כל הלילה, לבנה?
הלכתי לאכול לחם עם גבינה. (תרגום חופשי מערבית).
הימים היו אז יותר לבנים. הלילות היו יותר שחורים. מיליון כוכבים ניקדו את השמיים. הקיץ היה משך אינסופי של חופש, צחוק, תירס ואבטיחים…
הרבה שנים חלפו מאז. העולם השתנה. אני השתניתי. רק הקיץ נשאר בדיוק כמו שהיה.
חם כבר אמרתי?
14 תגובות
Comments feed for this article
30 ביולי 2012 בשעה 22:22
מרים ברוק-כהן
נ.ב היו לי שכנות דוברות לאדינו, הולנדית וצרפתית באמסטרדם מרים
30 ביולי 2012 בשעה 22:20
מרים ברוק-כהן
אילה חביבה, מכנסיים כחולים עם גומי מושחל היו לי , חולצות רקומות כמו בתמונה היו לי, ממוכר הקרח קבלנו שליש או רבע בלוק, שעוונית [ברררררר[ ועוד עוד , אני שרתי את הביצים שבסל פעם, ואחכ כבר זכרתי שאסור, את פינת הלחם הטרי לעסנו מהצרכניה עד הבית… היה לנו פעם חם ונחמד
ת ו דה ע ל ה ז כ ר ו נ ו ת …..מרים
31 ביולי 2012 בשעה 08:54
ayalaraz
חן חן על תגובתך החיננית. האם הדשא היה אז באמת יותר ירוק או שזה הזמן שמתעתע? בכל אופן נחמד לדעת שאת הזכרונות הפרטיים שלך חולקים עוד הרבה אנשים טובים שזוכרים הכול, כמוך למשל, מרים
31 ביולי 2012 בשעה 17:32
מרים ברוק-כהן
אילה הבקר שבתי וקראתי בתענוג את הרשומה הזו, אולי הדשא היה יותר ירוק? אבל הוא נורא גירד…ואת נותנת את הזכרונות שלך בכזה יופי, ומצליחה לחבר ולחבק את ן המשותף לכולנו ולכבד את הקצת שונה… אז תודה תודה מרים
27 ביולי 2012 בשעה 16:48
רחל דנאי
כל כך יפה כתוב, וכל כך מזכיר גם את ילדותי. אך במיוחד אהבתי את התיאור של ימינו אנו. פשוט בחום הזה אתה לא מוצא מנוח לעצמך בכל תנוחה שלא תהיה. הגדלת לעשות בתיאור המפורט של מעשינו היומיומיים בחיפוש אחר מפלט מהחום.
ועוד דבר מעניין: סוף סוף אני יודעת מהיכן הכשרון האדיר שלך….. פשוט מסבתא !!
כמה יפה היא תפרה ורקמה…והכל עבר בירושה. המשיכי אילה , בורכת בכשרון לכתוב את כל מה שאנחנו מרגישים.
27 ביולי 2012 בשעה 17:17
ayalaraz
רחל יקרה, אני ממש שמחה שאת מוצאת ענין בהגיגי. אני גם מעריכה את העובדה שבחרת לכתוב לי תגובה לבלוג ולא לאימייל. כיף לי לקרוא את המילים החמות שלך. חברות מפעם זה נשאר לתמיד.אני אשתדל להמשיך לכתוב כל זמן שאני נהנית ומקווה שתמשיכי להיות בין קוראי הנאמנים. המון תודות.
28 ביולי 2012 בשעה 08:26
רחל משיח
זה נשמע כל כך מוכר, אף על פי שנופי ילדותי הם דרם תל-אביב, משאיר צביטה בלב ותחושה עמומה של געגוע.
28 ביולי 2012 בשעה 14:17
ayalaraz
רחל היקרה, ברוך בואך למניין המגיבים בבלוג שלי. אני ממש מודה לך על התגובה ומופתעת מכך שלא משנה איפה גרת כשהיית ילד- הזיכרונות של פעם מעוררים אצל כולנו את אותו געגוע.
28 ביולי 2012 בשעה 08:52
כץ נעמי
מתואר כל כך יפה אמיתי מרגש ונוסטלגי. החזיר אותי לימים עברו שהיו חיים כל כך
פשוטים יפים נעימים וכל זה בלי מזגן ובלי מנעמים שהורגלנו אליהם.מקסים…..
28 ביולי 2012 בשעה 14:19
ayalaraz
נעמי היקרה, ברוכה הבאה למניין המגיבים בבלוג שלי. תודה לך על ששיתפת אותי בתחושותייך.
27 ביולי 2012 בשעה 15:24
איריסיה קובליו
נהדר!
27 ביולי 2012 בשעה 17:11
ayalaraz
תודה, איריסיה, כיף גדול לקבל תגובה ממך.
27 ביולי 2012 בשעה 12:58
magi
אני קוראת ומתרגשת וכמעט יורדות לי דמעות כמה דומה לי לחיים שלי לסבתא שלי קראנו נונה דיברה ספניולית אידיש וידעה ערבית וצרפתית כשבאו דודות סטייליסטיות פתאם הם הפסיקו לדבר עברית והתחילו לדבר צרפתית נולדתי בפלורנטין סבא שלי בנה את הבניין הראשון בשכונה והם נחשבו לאנשים משהוא משהוא בבית לא הרגשתי שאני שונה מהשכנים כאילו מהעמד הגבוה פשוט אז חיו בצניעות וסבתא שלי היתה תורמת ומתנדבת כשההיתי הולכת עם סבתא שלי היו נגשים אליה כל מיני אנשים ולוחצים לה את היד שלום גברת לוצ,ה זה היה רגיל ופשוט כל כך אהבתי לישון בחדר שלה ההיתי מקרבת את הכרית כשהיא היתה מנפנפת עם המניפה בכדי לההרגיש קצת רוח בימים החמים של הקיץ איך אהבנו את הקיץ בקייץ ההינו נוסעים מוספיר לדודות היו ימים שלא נשכחים אף פעם
27 ביולי 2012 בשעה 17:10
ayalarazלה רז
אני כל כך אוהבת לקרוא תגובות כמו שלך. לדעת שיש עוד מישהו בעולם שמרגיש את מה שאת מרגישה ומתחבר לזכרונות שלך. תודה רבה לך, מגי, שמחת אותי מאוד.