לפעמים אני נתקלת בתמונה שמספרת לי סיפור. הסיפור לא תמיד שלם. לפעמים יש לו התחלה ואמצע אבל אין לו סוף. לפעמים יש לו סוף אבל אין לו התחלה או אמצע. אני יכולה להשלים את החלקים החסרים בעזרת שפת הבגדים. זאת שפה שעוזרת לי להבין את פרטי הפרטים של הדמות: מצב כלכלי, מצב חברתי, אפילו מצב אישי. זה שבגדים יכולים לספר על תקופה – כולם מסכימים, אבל שבגדים יכולים לספר על מצב אישי? הרוב מפקפקים. אני טוענת שכן. ואם תסכימו – אני מוכנה להדגים.
הנה למשל, הדמות בתמונה שלפנינו. היא נולדה ברבע האחרון של המאה התשע-עשרה, בבריטניה או באחת ממושבותיה מעבר לים. נניח שקוראים לה וירג’יניה. היא בת 30, עדיין רווקה ובמושגי התקופה היא כבר בתולה זקנה. היא גרה עם הוריה העשירים. הם הציגו אותה כבר לפני כמה וכמה מחזרים מרקע חברתי מתאים, אבל עד עכשיו היא דחתה את כולם. התמונה צולמה בין השנים 1910-1914, קצת לפני מלחמת העולם הראשונה. זוהי תקופה שבה האופנה עברה שינוי משמעותי: המחוך הקשיח שיצר את צללית שעון החול, ששלט עד אז, פינה את מקומו למחוך ארוך יותר ורך בהרבה, וקו המותניים החל לנוע כלפי מעלה.

המחוך החדש משנת 1914- פחות נוקשה מהמחוך הקודם
את הצללית החדשה הציג לראשונה בפריז, פול פוארה, האופנאי הנחשב ביותר של התקופה. צללית זו אומצה בעיקר על ידי הנשים המתקדמות, שהעזו להופיע בציבור עם בגדים רכים, שאפשרו לנחש פחות או יותר איך נראה הגוף הנשי שמתחת לבגדים, מה שנחשב במושגי הצניעות של התקופה העזה חסרת תקדים.

דגם של פול פוארה משנת 1914
וירג’יניה אימצה בשמחה את האופנה החדשה. בתמונה היא לובשת שמלת תחרה רומנטית, עם מחוך ארוך ורך, ועליונית תחרה רפויה. הבגדים שלה משדרים נשיות ורכות יחד עם תעוזה אופנתית שמסייעים לנו להבין את האופי העצמאי שלה וגם את המלנכוליה הטבועה באישיותה. השיער שלה איננו מסורק בתסרוקת האופנתית של התקופה, אלא יותר קצר מהמקובל ופחות "עשוי", והוא מחזק את המסר שמעבירים הבגדים. התיק שהיא אוחזת על ברכיה, הוא תיק מקורי ובולט, שעוזר לנו לאשש את ההנחה כי וירג’יניה היא אישה עצמאית, מתקדמת בדעותיה, אשר בעת צילום התמונה נמצאת כנראה בשלב חשוב בחייה. אני יכולה להמציא עלילה רומנטית על פי האפיזודה המונצחת בתמונה, כמו למשל, שווירג’יניה קיבלה זה עתה הצעת נישואין והיא נמצאת בהתלבטות קשה עם עצמה לפני שתיתן את תשובתה הסופית. על פי ניתוח הבגדים של וירג’יניה הייתי יכולה דווקא לנחש מה היא תחליט. אבל אני מעדיפה שלא… ולא, אין על מה לדבר. כי אני ממש אוהבת הפי-אנד!
12 תגובות
Comments feed for this article
24 באוקטובר 2013 בשעה 18:15
חנה
נשארתי לשבת על הכסא עם ויג'יניה…החלומות לקחו אותה למקומות אחרים…לא ברור לי אם היא נישאה או לו אבל ללא ספק כתבה שירים בסתר… ואולי התענייננה באופנה
נהנתי מאד מהרעיון…איילה רבת רזים את!!!
24 באוקטובר 2013 בשעה 18:16
חנה
נישאה או לא נישאה…
24 באוקטובר 2013 בשעה 21:36
ayalaraz
רונה היקרה, הסוף נשאר פתוח לדמיונו של הקורא ותודה לך, רונה, על תגובתך.
24 באוקטובר 2013 בשעה 21:37
ayalaraz
חנה היקרה, אני אוהבת את הרעיון שלך שהוא כתבה שירים בסתר (אולי בגלל שקראתי לה וירג'יניה)…
24 באוקטובר 2013 בשעה 17:51
ayalaraz
פרסם את זה מחדש ב-הבלוג של אילה רז.
25 בפברואר 2012 בשעה 07:22
מרים ברוק-כהן
גלויות, תמונות, קטעי עיתונותתמונות של לוחות שנה ועוד ועוד,יכולים לשמש ל'עזרי כתיבה'. יש לי ספר Bild und Text bei Thomas Mann, Eine Dokumentation, Herausgegeben von Hans Wyslinng unter mitaebeit von Yvonne schmidlin, Francke Verlag Bern, 1975
בספר זה מקובצים כל מיני תמונות כאלו מהארכיון של תומס מאן, שגם כתב הערות ליד תמונות כאלו לאיזה סיפור הוא ישתמש בהם. למשל ל 'יוסף
ואחיו ', הוא התבונן בפסלון של הרמס, בגלויה ערביות שואבות מים וכדומה
מרים
20 בפברואר 2012 בשעה 15:43
ayalaraz
אביטל היקרה, תודה על תגובתך. אכן, פוארה היה אדם בלתי שגרתי ומאוד יצירתי. בין שאר הרעיונות היצירתיים שלו היה לפתוח כיתת עיצוב לילדים בני 6-8 ולתת להם לעצב מוצרים כמו מטריה, למשל. הרעיונות שהם הציעו היו מפתיעים וחדשניים. אבל כמה שפוארה היה חדשני ונועז לפני מלחמת העולם הראשונה, כך דבק הוא במוסמות לאחר מלחמה זו וסרב לקבל את קו האופנה החדשני שהובילה קוקו שאנל. הוא ירד מגדולתו ומנכסיו ובמותו נקבר בבית קברות לעניים. ראיתי תערוכה רטרוספקטיבית שלו בפריס והוא הדהים אותי ברעיונותיו המבריקים. לגבי כתיבת סיפור על פי גלויה, אני לפעמים משתמשת באינפורמציה ויזואלית, בדרך כלל תמונות מצולמות של אנשים בלבוש תקופתי כדי לעשות אנלוגיה על אותה תקופה, וללמוד עוד על התקופה. בכל אופן, סיפור על פי גלויה הוא רעיון טוב לסדנת כתיבה יצירתית.
20 בפברואר 2012 בשעה 07:57
avital baron izackov
הרעיון של כתיבת סיפור המתבסס על גלויה מאוד הלהיב אותי.מעניין אם בסדנאות כתיבה משתמשים ב"טריק" הזה… השאילו לי ספר מעניין ומלהיב שנקנה בניו-יורק-על פוארה ואין ספק שגם בתור אחת שאופנה זה לא הצד החזק שלה, לא יכולתי שלא להתלהב מהיצירתיות שלו גם באופנה אבל גם כאדם יצירתי ,חדשן וראוותן בתחומים הנושקים לאופנה.
19 בפברואר 2012 בשעה 13:03
מרים ברוק-כהן
אילה לולא כתבת שזה תיק, הייתי חושבת שזה מטאטא-נוצות כזה שמנקים איתו אבק. אבל בגלל שציינת שזה תיק התבוננתי שנית. באמת תיק מענין אבל לא הכי שימושי. היא יושבת במה שהדודות של אבי קראו ה-ser`re =חממה, מעין מרפסת שגוננה על חלק מחלונות הבית בפני קור בעיקר, בדרך כלל זה היה לפני החלונות ה'צרפתיים' של הסלון, גדלו שם גם צמחים, בקיץ פתחו לאויר ובחורף נהנו להתחמם בתוך מבנה הזכוכית. הדודה היתה מתקנת בגדים ואני שחקתי לידה. אני חושבת שיש לי באיזה ספר צילום של שמלה כזו, אם אמצא אסרוק לך. בעבודה 'אלבום בדים זוכרים' הכנסתי מפית תפורה ממיני שאריות תחרות שונות, [משהו שהיה מאד מקובל באותה תקופה] שתפרה הסבתא-רבא של בעלי. מרים
20 בפברואר 2012 בשעה 15:32
ayalaraz
אין כמו זכרונות המשפחה שלך, מרים. ההתרחשויות כשלעצמן מעניינות והזכרון הפנומנאלי שלך משמר אותן בצבעים טבעיים. תודה על התוספת המעניינת לפוסט הזה.
17 בפברואר 2012 בשעה 11:01
ayalaraz
איריסיה יקרה, אני אוהבת את הראש שלך. את המילים ואת הציורים שמבטאים את אישיותך. ההפי אנד שחיברת מתאים לסיפור שלי אבל קשה לי לבחור גרסה מועדפת מבין השתיים שהצעת. יש לי גם השערה על מי בנית את הסיפורים האלה, אבל אני שומרת אותה לעצמי.תודה על התגובה.
16 בפברואר 2012 בשעה 19:18
איריסיה קובליו
1. חמש שנים אחרי צילום הזה היא נכנעת ונעתרת להצעתו של מייקל האלמן. אבא שלה נותן לו עסק קטן, של בגדי גברים, והעסק משגשג, אבל לה לוקחות חמש שנים תמימות להיכנס להריון. נולדת להם בת יפיפה ושובבה והם עוברים לארץ אחרת.
או
2. חמש שנים אחרי זה היא נכנעת ונעתרת לרובי האלמן הטרי, הצעיר ממנה בעשור שנים, שנותר עם תינוק. היא לא מצליחה להכנס להריון , הם עוברים לארץ אחרת והיא מגדלת את התינוק ככבנה היחיד האהוב
נחשי על מי בניתי את הסיפורים הללו
פוסט מקסים איילה. מיוחד וכייפי.