שתי תערוכות עיצוב חשובות מוצגות אצלנו בימים אלה. האחת "חוקרים במופלא" במוזיאון ישראל בירושלים (אוצר: אלכס וורד) והשניה "decode- חוויות עיצוב דיגיטלי" במוזיאון העיצוב בחולון (אוצרים: לואיז שאנון, ושיין וולטר).

החלל המהפנט ב"חוקרים במופלא" במוזיאון ישראל.

שתי תערוכות אלה בוחנות מחדש את המושג "עיצוב", מושג כוללני, אשר ככל שדנים בו יותר כך מבינים אותו פחות, מכיוון שהוא מלא סתירות וניגודים. ניגודים אלה חיים בשלום זה לצד זה ומצליחים להסתופף יחד מתחת למטריה הרחבה של כל מה שכולל המושג "עיצוב". יש עיצוב אינטואיטיבי ויש עיצוב מושכל, יש עיצוב המוגדר כאמנות ויש- שנועד לשרת צרכים כלכליים, עיצוב יכול להיות קונפורמיסטי וגם נון-קונפורמיסטי, או אנרכיסטי. בקיצור כל הגדרה שתיבחרו להגדרת המושג החמקמק הזה תגרור בעקבותיה הגדרה מנוגדת ושתיהן גם יחד יהיו נכונות.

צילום עצמי של המיצג המזהה ומציג את העצמים שמולו, מוזיאון העיצוב, חולון, decode

אל הגדרת המושג "עיצוב" המסובכת ממילא, מצטרפת בשני העשורים האחרונים דיסציפלינה חדשה שחשיבותה עולה מיום ליום וזוהי הדיסציפלינה האינטראקטיבית או הדיגיטלית."חוקרים במופלא" ו"decode" עוסקות שתיהן בנסיון להגדרה מחודשת של המושג עיצוב, לאור ההתפתחויות הטכנולוגיות העכשוויות והעתידיות.

לתת לטבע לעצב אובייקט מונחה ב"חוקרים במופלא" מוזיאון ישראל

המיצג המרשים בכניסה למוזיאון העיצוב בחולון

ציטוט מתוך הקומוניקט של התערוכה "חוקרים במופלא" במוזיאון ישראל: "מיפוי טריטוריות חדשות בתחום העיצוב הוא עניינה של התערוכה. מאז שנות ה-90 חוקר דור חדש של מעצבים טכנולוגיות דיגיטליות ואינטראקטיביות ליצירת עבודות חדשניות. מעצבים אחרים מעלים שאלות הנוגעות לתוצאות החברתיות, התרבותיות והאתיות של טכנולוגיות שצצות חדשים לבקרים. במסגרת מה שמכונה "עיצוב ביקורתי" מעלים מעצבים אחרים שאלות נוקבות הנוגעות להתנהגות אנושית ומתייחסים לתוצאות החברתיות, התרבותיות והאתיות של טכנולוגיות שצצות חדשים לבקרים. באמצעות עבודתם, האמנים והמעצבים האלה מגרים את דמיוננו ומעודדים שיח חדש על מקומו של העיצוב בגיבוש פניו של עולם המחר. העבודות המוצגות נחלקות לארבעה נושאים: פוסט-דיגיטאליות– מחוות פיוטיות; תסריטים לעתיד; תהליך העשייה; ועיצוב – זמן אמת. ואולם במהלך העבודה על התערוכה התברר מהר מאוד שהחלוקה איננה מובהקת, שכן הרעיונות הנוגעים לטכנולוגיה, לתרבות החומר ולזהות נושקים זה לזה"

ציטוט מתוך הקומוניקט לתערוכה במוזיאון העיצוב בחולון: "דיקוד" בוחנת שלושה נושאים. הנושא הראשון, "קוד", בוחן עבודות שעושות שימוש בקוד מחשב על מנת ליצור עיצובים חדשים באופן בו פסל עובד בחומר או עץ. הנושא השני, "אינטראקטיביות", בוחן עיצובים המושפעים באופן ישיר על ידי הצופה. הנושא השלישי, "רשת תקשורת", מתמקד בעבודות שעוסקות ועושות שימוש בעקבות הדיגיטליים שנותרים מתקשורת יומיומית, בלוגים בקהילות מדיה חברתיות, ותקשורת ניידת או מערכות איכון עולמיות (GPS) המופעלות על יד לוויינים".

אני רוצה בפוסט זה לעסוק דווקא בחווית המבקר, בתערוכות אלה, שהוא במקרה זה, אני.

הביקור הראשון שלי היה בתערוכה decode"" במוזיאון העיצוב בחולון. כבר מרגע הכניסה למוזיאון, הוקפתי בגירויים אורקוליים שמיקדו את תשומת לבי יותר בהישגים הטכנולוגיים מאשר בהישגים העיצוביים. לאחר כמה דקות בחלל האפלולי, חוויתי תחושה דומה לתחושתי בעת משחק ב"איפד" מול אחד מנכדי: הפתעות דיגיטליות, יצירתיות ומלאות הומור- שהופכות את הטכנולוגיה לשחקן הראשי ואת העיצוב- לשחקן משנה. השאלה שרציתי לשאול מול כל אחד מהמיצגים בתערוכה היתה  "איך עשו את זה" ולא "איך עיצבו את זה". ההפתעות הדיגיטליות-כל כך מדהימות את הצופה עד שחלקו של העיצוב  נעשה פחות חשוב.

תנועה, אור וצליל במוזיאון העיצוב, חולון

המחשת דמויות אינטראקטיביות decode, חולון

גם בתערוכה "חוקרים במופלא", במוזיאון ישראל, חשתי תחושה כמו של ביקור ב"ללה לנד", שבה מתרחשים דברים במישור על-חושי וכמעט סוריאליסטי. התערוכה "חוקרים במופלא" מעלה לדיון שאלה חדשה ומעניינת, שאלת העיצוב האורגני המונחה. כלומר, פעולה שבה הטבע בעצמו מייצר באמצעות גירויים טכנולוגיים-אנושיים, אובייקטים מעוצבים. זוהי סוגה חדשה של עיצוב, שצריך להגדיר מחדש את מקומה בתוך תחום העיצוב.

כובע מעוצב: עיגול עם חריץ שניתן לחבוש אותו בכמה אופנים

כך נראה הכובע חבוש על הראש, מוזיאון ישראל, חוקרים במופלא.

בקיצור, כפי שאמרתי למעלה, ככל שאתה מנסה למצוא הגדרה קולעת למושג עיצוב, כך תיקלע לעוד ועוד שאלות פילוסופיות, טכנולוגיות, חברתיות ואחרות שלא תצליח למצוא להן תשובה שתסבר את האוזן.

אני רוצה להציע כאן אופציה חדשה להגדרת המושג עיצוב.  לחלק את המושג לשתי קטגוריות: עיצוב סטטי (מה שנחשב לעיצוב האולטימטיבי עד לפני שני עשורים) ועיצוב דינאמי (המתייחס למכלול העיצובים בהם מתרחשת תנועה, אור או צליל). מה דעתכם?

כל הצילומים וקטעי הוידאו בפוסט זה צולמו על ידי ויותר טוב שלא תשאלו איך…