היה לי הרבה חומר קריאה בסוף השבוע האחרון, חלקו ספרותי וחלקו דוקומנטרי, דבר שגרם לי לזגזג בין המשך קריאת הספר "תמרה" של יוסף בר-יוסף, לבין קריאה שוטפת במוספים החודשיים של דה-מרקר, ששלושה מהם הגיעו אלי בחבילה אחת.
המוסף "נהל את עצמך" של דה-מרקר לחודש מאי, 2011, עשה לי הארה פתאומית וגרם לי להעלות מן העבר זיכרון עמום שכמעט נשכח.
אני ילדה ובארץ צנע. הכול מחולק בקיצוב ובצמצום רב. הריבה היחידה שניתנת להשגה היא ריבת תפוזים בצבע חום עכור, שכל קשר בינה לבין ריבות פרי ההדר הנפלאות שאני מכינה כיום – מקרי בהחלט. סוכריות צנע היו רק מסוג אחד: סוכריה עגולה פחוסה בצבע חום-צהבהב עטופה בנייר דביק ובתוכה, איך לא? שוב פעם ריבת תפוזים. כן. אותה הריבה. נדמה לי שהיו גם סוכריות טופי בצבע חום- אבל אני לא בטוחה.
הממתק היחידי ה"אמיתי" שהיה אז בשוק היה "שוקולד פירות", שנראה ממש מבטיח על פי האיור שעל החפיסה. השוקולד הזה שנמכר רק באמצעות "נקודות" היה קיים בשני טעמים: לימון ותות. בתוך החפיסה היו 8 קוביות (או אולי 10?) מחומר קשיח שממש קשה היה לנגוס בו בשיניים ובתוך כל קוביה היה "קרם פירות" מין חומר בלתי מזוהה בצבע ורוד או צהוב, בעל טעם סבוני מתקתק.
שוקולד כזה, הייתי היום משליכה מיד לפח האשפה בתוספת תלונה ליצרן, אבל בתנאי הקיצוב של אז- השתוקקתי אליו ממש. ובגלל שמכסת השוקולד על פי תקנות הצנע היתה קובייה אחת לילד, ליום, שאותה מצאתי לא מספקת כדי להתענג (?!), מצאתי פתרון מקורי: שמרתי מדי יום את הקובייה שלי במגירה סודית בארון הבגדים וכשהיו לי מספיק קוביות בשביל להתענג עליהן- הייתי מוציאה אותן מהמחבוא וזוללת להנאתי.
ה"פטנט" הזה עבד בשבילי כמה שבועות והנאתי הייתה שלמה. עד שיום אחד גילו אחי את המחבוא הסודי שלי ובאותו יום, כשהגעתי מריירת אל מחבוא השוקולד – גיליתי שהוא ריק לגמרי! את ים הדמעות ששפכתי אז- לא ניתן בכלל לתאר ועד היום כשאני נזכרת בזה אני מרגישה כמו אותה ילדה מרומה, שהוציאו לה את הממתק הנחשק ממש מתוך הפה.

עומדים בתור לחלוקת מצרכי קיצוב

פנקס נקודות מתקופת הצנע
אז מה הקשר בין מוסף "דה-מרקר" ובין הזיכרון הנשכח שלי על שוקולד פירות? הקשר הוא דחיית סיפוקים, שעליו מבוסס הספר של דיוויד ברוקס "החיה החברתית".
ברוקס מתבסס על מחקר שנעשה לפני כ- 40 שנה, שבדק את השליטה העצמית של ילדים בני ארבע. הילדים שהשתתפו בניסוי קיבלו סוכריות מרשמלו והחוקרים בדקו כמה זמן הם הצליחו להתאפק ולא לנגוס, עד שביקשו עוד סוכריה. החוקרים גילו מתאם ברור בין השליטה העצמית של הילדים לבין הצלחתם בחיים.
ברוקס מתמצת את כישורי החיים החשובים באמת באמצעות מבחן המרשמלו ומגלה בספרו כי הילדים שחיכו רבע שעה בלי לגעת במרשמלו, השיגו במבחן הפסיכומטרי 210 נקודות יותר מהילדים שהחזיקו מעמד רק 30 שניות. השוואה מאוחרת יותר, שנעשתה לאחר 20 שנה, גילתה שאלה שהתאפקו כילדים- הצליחו יותר בקולג', וכעבור 30 שנה הם אפילו הרוויחו יותר מחבריהם שלא ריסנו את תאוותם למתוק הרך (אלוף בן, מרשמלו במקום פסיכומטרי).
מה זה אומר עלי? על מי שהייתי- על מי שעכשיו?
נו, באמת, אתם לא מצפים ממני שאענה על זה- נכון?
7 תגובות
Comments feed for this article
17 בספטמבר 2011 בשעה 08:34
מרים ברוק-כהן
תודה על המחמאה, אבל היא מגיעה לך, הבלוג שלך עשיר בדרים כל כך מענינים, שעושים חשק להגיב!
אגב לכל חובבי/ות הנוסטגיה שלנו הציצו ב
http://www.flix.co.il/tapuz/v/watch-2995076-.html
ממש נחמד
מרים
14 בספטמבר 2011 בשעה 15:10
ayalarazלה רז
מרים היקרה, רציתי שתדעי לך שאת אלופת התגובות בבלוג שלי. יש בוורדפרס תוסף חדש שמאפשר לי לראות מי הגיב הכי הרבה בבלוג שלי , ואת- הראשונה!!! אז תודה מקרב לב על ההשתתפות הפעילה
14 בספטמבר 2011 בשעה 05:26
מרים ברוק-כהן
אילה חביבה, ריחות כמו מראות עשוייים לשמש מפתח לקופסת הזכרונות. את ריח הסוכריות הללו, הרחתי לפתע לפני כמה שנים, הלכתי אחריו והגעתי לחנות שדוכניה מלאים ב'גושי הכימיה הללו' שאנו קראנו להם סוכריות.בשהותנו בארה"ב, כשכולם שתו kool-aid, כי חשבו שזה כמו 'סירופי המיצים' אצלנו, הריח הזה התריע על התכולה ולא הרשיתי למשפחתי לשתות את זה, כמה שנים אחרי זה הפכה 'אבקת המיץ כביכול הזו' לחומר צביעה מאד פופולרי לבדים וחוטים.
עם סבון שמן המרובעת, יש כמובן זכרונות אחרים, כבסנו אתו וגם גילפנו ממנו פסלונים קטנים.
מרים
12 בספטמבר 2011 בשעה 14:22
מרים ברוק-כהן
אילה ומגי, אכן פעם לאף אחד לא היה הרבה או לכולם היה מעט, ילדים 'רזים' [פעם הייתי אחת מהם] קבלו 'צלוחית' שמנת שגודלה היה כגודל של פקק בקבוק -מיץ כיום. שוקולד הריבה היה מחריד אבל אהבנו אותו. יותר נוראות היו 'קוביות המרק' שגם אותן אהבנו אבל הן היו עשויות מכל מיני דברים שהיום לא היינו רוצות לבלוע. אגב הסוכריות של אותה תקופה הדיפו מין ריח של ספק צבע ספק חומצת מאכל כלשהו. כיון שקנינו הכל בנקודות, הכנתי פעם לאמי דף נייר עם המון נקודות צבעוניות!!!כמתנה.
מרים
13 בספטמבר 2011 בשעה 14:59
ayalaraz
מרים היקרה, הזכרונות שלך מהילדות תמיד ברורים ומדוייקים, הנה, את זוכרת אפילו את ריח הסוכריות- משהו שאני בכלל לא זוכרת. אז תודה לך על התגובה שעוררה בי זכרונות נוספים.
10 בספטמבר 2011 בשעה 22:58
magi
תתפלאי לדעת שיש היום בארצנו ילדים שאין להם קוביה אחת ליום וזה חבל מאד ליבי מתמלא צער וכאב עד דמעות מי אשם ההיתי מאד רוצה את דעתך אולי עם ירצה השם אעשה משהוא בעיניין תודה לך מקרב הלב מגי
12 בספטמבר 2011 בשעה 09:56
ayalaraz
מגי היקרה, תודה על תגובתך. אמנם גם לנו , כשהיינו ילדים, לא היו שוקולדים וממתקים- אבל אף פעם לא הרגשנו מקופחים- כי לכולם לא היה! וזה שונה לגמרי מהמציאות החברתית של היום.