
אם אני אחליט יום אחד ללכת לבקר את כל מי שהזמין אותי לאירוע מכירות שווה בפייסבוק, קרוב לוודאי שלא אספיק לבקר אפילו בחצי מהאירועים שמתקיימים באותו יום. כמות ההזמנות המטורפת שנוחתת על המחשב שלי מדי יום פשוט לא תאומן. וכול האירועים נשמעים לי שווים. מפתים אפילו. לגמרי. למה? כי היום כבר לא מזמינים סתם כך למכירה. היום אף אחד כבר לא טורח בכלל להזמין סתם כך לקניית בגדים. כי מי כבר יבוא?
אירועי המכירה שאני מוזמנת אליהם, הם תמיד קסומים. מופלאים. מדהימים. נוצצים. אירוע העשור. אירוע המאה. אירוע המאה הבאה. אין דברים כאלה. אירוע שלא תוכלו לשכוח ואירוע שווה מאוד אם לא ה…והראש היצירתי לא מפסיק להפתיע: מדידת בגדים לאור הירח, מסיבת הלבשה עם מוסיקה מהסרטים, ערב קסום עם המעצב ויצירותיו, מכירה חלומית עם אבק כוכבים, וכמובן, איך אפשר בלי מתנות (שוות. בטח שוות!) לכל מי שבא..
הסופרלטיבים המתארים את המכירות כוללים הרבה מילים חזקות כמו: מדהים. מרגש. של פעם בחיים. אין דברים כאלה. ויחד עם המילים החזקות האלה גדל גם הצורך להכפיל אותן ואפילו לשלש. למשל, מכירה מאוד מאוד מיוחדת, בגדים מאוד מאוד שווים. אירוע מאוד מאוד מאוד מרגש.
תגידו לי מה רע במכירה מיוחדת? זה לא מספיק ברור? ואם היא צריכה תגבור של "מאוד מאוד" אז אולי היא בעצם לא כל כך מיוחדת? ולמה כל דבר צריך להיות מדהים? הנה למשל , יוגורט מדהים! למה מדהים? למה לא טעים? הלוא זה מה שנדמה לי שאנחנו מחפשים ביוגורט (תקנו אותי אם אני טועה). יותר מתקבל על דעתי שהיוגורט יהיה טעים, סרט המתח יהיה מדהים והפגישה תהיה מרגשת. ושלכל מילה יהיה טעם משלה. שאפשר להרגיש , להבין ולנגוע איפה שצריך. לא יותר ולא פחות.
ההיסחפות המטורפת אחרי ריגושים הופכת כל עניין טריוויאלי לבלתי רלוונטי. אבל, תשעים אחוז מהדברים שאנחנו עושים בחיים הם דברים טריוויאליים. הם לא מאוד מאוד מרגשים וגם לא מאוד מאוד מדהימים. וזה בסדר גמור. כך מתנהלים חיים שפויים רוב הזמן.
אז אולי מספיק לרגש, להדהים, לעלף ולהמם? אולי אפשר לחזור אל הטעם של הדברים הפשוטים. העומק של מילה יחידה. ואז אולי לא יהיה לנו יום יום חג אבל כשיהיה – נדע להעריך אותו מאוד מאוד מאוד.
8 תגובות
Comments feed for this article
22 ביולי 2011 בשעה 23:41
arie
ביקורת מעולה. כולנו צריכים לקחת לתשומת לב. אני בטוח שכאן תוכלי להתבטא באופן חופשי יותר גם על אופנה ואמנויות אחרות שאת אוהבת (ולא חסרות כאלה). כיף להמשיך להיות בקשר
23 ביולי 2011 בשעה 07:27
מרים ברוק-כהן
אילה , טוב מאד שאת כותבת על התופעה הזאת שהפכה כבר לבעיה. אותי מעצבנים גם פרסומות למכירות באותיות עבריות עם מילים לועזיות, או עירבוב חצי עברית חצי לועזית,
נ מ א ס ל י! השבוע ראיתי שלט שהודיע על 'לאסט סייל', תהיתי לרגע אם מתכוונים למכירה אחרונה או לשייט מלא תשוקה. כמה חנויות הלאה משם 'הזדמנות אחרונה לסימלות אינטרנשיונל' לגמרי טבעי שהסוחרים רוצים למכור, אבל איש לא ימכור בהפסד אז אם הבגד נמכר לאור הירח, עם טפטוף שמפניה ממזרקה מקרח, תהיי בטוחה שאיפשהו זה יכנס למחיר הבגד…ומה שהכי עצוב שאנו כבר לא מאמינות לבליל התיאורים הללו והשפה נעשית עניה ודלילה וכל כך חבל.
23 ביולי 2011 בשעה 15:00
dalia hassin
הי אילה
כרגיל הצלחת לבטא בדיוק רב את מה שאני מרגישה מזמן. החיפוש אחרי ריגושים הוא טוב- כמו דברים רבים אחרים- אך הכל צריך להיות במידה.את המידתיות שוכחים משום מה : חבל מאד שלא מדגישים את הדברים הקטנים, הפשוטים, היום יומיים
אני מתפעלת כל פעם מחדש, ממגוון הנושאים שאת כותבת עליהם ובעיקר מן הנימה האישית שלך. יש לך כישרון כתיבה מיוחד מאד.תבורכי
דליה
29 ביולי 2011 בשעה 11:34
ayalaraz
דליה היקרה, תודה רבה על הפירגון הנעים. התגובה שלך מאוד חשובה לי גם בגלל שהיית המורה המנחה הראשונה שלי כשהייתי סמינריסטית, וזה משהו שלא שוכחים
25 ביולי 2011 בשעה 09:34
ayalaraz
מרים היקרה, זאת לא הפעם הראשונה שאנחנו מסכימות על תופעה וכנראה שגם לא האחרונה…תודה על תגובותייך המחכימות
29 ביולי 2011 בשעה 11:29
ayalaraz
תודה לך, אריה ידידי, על תגובתך. נמשיך להיות בקשר בהחלט.
22 ביולי 2011 בשעה 13:09
מיכל שטיינר
כל כך נכון! או אולי הייתי צריכה לומר שזה מדהים כמה שזה מאוד מאוד מאוד נכון….אבל ברצינות, את מתייחסת כאן לתופעה שמעוותת אצלנו מושגי יסוד מובילה לזילות שפה ומעלה את סף הגירוי שלנו באופן קיצוני. אולי זה נשמע טרחני וצדקני, אבל בעיני זה פשוט עצוב, כי בסופו של דבר כל הדברים המדהימים למיניהם מתנקזים לאותם אנשים, אותה זיעה ואותו חום לח של קיץ ישראלי.
23 ביולי 2011 בשעה 21:18
ayalaraz
מיכל היקרה, כמה יפה את מתנסחת. אכן, תגובה לענין. וזוהי אולי עוד הוכחה שאפשר להסתדר בלי מאוד ,מאוד ,מאוד…