את סוף השבוע הזה בילינו בכפר. גם את סוף השבוע שלפניו ואת זה שלפניו ועוד המון סופי שבוע, ימי חול, שבתות וחגים.
סוף שבוע בכפר מזכיר לי תמיד סרט צרפתי, עם אישה יפה בשמלה צמודה וילד נבון בשיער פשתן שמגלה את העולם במשחקים עם בת השכן שממול. לפעמים יש ברקע מלחמה. לפעמים יש טרגדיה חוצה גבולות. אבל תמיד יש פסטורליה מושלמת, שדות חרדל צהובים או פרגים אדומים, יין אדום שנמזג לכוסות זכוכית צלולות, מפת משבצות באדום-לבן על שולחן עץ כפרי והמון מילים ברצף עם קונוטציה פילוסופית.

מבט אל השכונה הישנה
יש בשכונה שלנו בכפר, שדות חרציות מנוקדים פרגים ובתים קטנים עם גגות אדומים. יש גם משוגע אחד, חנות שוקולד אחת וארבעה בתי כנסת וגם את "גן אברהם".

גן אברהם
אנחנו גרים בבית קטן עם גג אדום ועם חלונות כחולים, גינת ורדים ומזרקת פסיפס עם מים משכשכים. כשבאנו לגור בבית חלומותינו בכפר, לפני יותר מעשר שנים, היה לבית שלנו מבט פתוח לנוף שהזכיר לנו את ארץ-ישראל הישנה שאנחנו לפעמים מתגעגעים אליה.

מראשוני הבתים שנבנו בשכונה בתחילת שנות ה- 50
אהבנו להביט מהמרפסת של חדר השינה אל השדות הנמתחים עד האופק ואל הבתים הקטנים עם הגגות האדומים שכמעט לא השתנו בחמישים השנה האחרונות.

פעם היו כאן שדות תותים ועכשיו- בתים
לכפר שלנו קוראים כפר-סבא, אבל הוא כבר מזמן לא כפר ורק משמר את השם המתעתע. למען האמת אני לא מכירה הרבה ערים שקוראים להן כפר. מה רע בעיר בשם "סבא"?

ציור של דני רז: שכונת ותיקים מבט לדרום

ציור של דני: שכונת ותיקים מבט לצפון
לפני כשנתיים החלו להופיע בצפון השכונה שלנו שלטים שהכריזו על בתים למכירה וטרקטורים החלו ליישר את שדות התות שהוריקו עד האופק. בתים חדשים מצופי אבן צמחו במהירות בשדות שפעם צמחו בהם רק תותים. בבתים החדשים באו לגור אנשים צעירים ולהם נשים יפות וילדים בשיער פשתן.

מבט לכוון דרום-מערב
לפני כמה חודשים החלו ליישר גם את שדה החרציות הגדול שמדרום לביתנו. זה שבל"ג בעומר בוערות בו מדורות גבוהות וילדים קטנים וגדולים טורחים מסביבן בחושך.

הבתים שצומחים בשדה החרציות
פתאום החלו לצוץ בשדה פיגומים, תבניות עץ וערימות של בלוקים. עכשיו מתחילים לראות שם גם בתים קטנים. עוד כמה חודשים ייעלמו מכאן החרציות לנצח.

עוד בתים...
יצאתי לצלם את מה שנשאר. דווקא השנה כשהאביב ארוך ויפה במיוחד, נראה כאילו החרציות מסרבות להיכנע לטרקטורים ולקוביות הבטון. הן צומחות בכל מקום. גבוהות וזקופות וצהובות מאוד.

חרציות בגובה העיניים
אומרים שכאן תקום שכונה ירוקה. אבל שום שכונה לא תוכל להיות ירוקה כמו השדות שהיו כאן קודם. השדות האלה, שהולכים ונעלמים במהירות מחיינו, הם כנראה השרידים האחרונים של ארץ ישראל הישנה שאהבנו. ועכשיו, כשנתגעגע אליה- לאן נביט?
8 תגובות
Comments feed for this article
13 באוגוסט 2011 בשעה 07:21
ayalaraz
עניתי לכן באי-מייל.
2 במאי 2011 בשעה 20:46
מיכל ושיר
אילה שלום,
אנחנו סטודנטיות לעיצוב טקסטיל בשנקר,
במסגרת קורס תולדות הטסקטיל אנו מכינות עבודה על מפעל אתא, ראינו שפרסמת פוסט ארוך ומפורט על המפעל וכן שעבדת בו, נשמח אם תוכלי לסייע לנו ע"י ראיון עימך. נשמח לקבל פרטי התקשרות עמך (מייל, טלפון..)
בברכה,
שיר ומיכל
26 באפריל 2011 בשעה 07:41
מרים ברוק כהן
כאשר התחילו להלביש את מורדות ההר מעלינו בשמלות בטון ואבנים, יצאתי עם כמה שכנות לאסוף מבין הרגבים ההפוכים בצלי נרקיסים ועוד צמחי בר. פזרנו אותם בגינות השכנים וגם במקומות שבהם לא בונים, חלקם נקלטו במקומות החדשים ואנו מתראים איתם כשפרחיהם מבקרים אותנו כל שנה. אכן הפיתוח סביבנו לא נעים לנו, אך הוא מבורך כי זה אומר שאנו גדלים כעם ומדינה. צריך רק לחנך את עצמנו ואת כולם שנכבד את הטבע ונשמור עליו בעזרת מיחזור וטיפוח מה שקבלנו ממנו.
הציורים שלך דני הם מאד יפים ורגישים. תודה
מרים
26 באפריל 2011 בשעה 17:49
ayalaraz
מרים היקרה, תודה על תגובתך. אעביר לדני את המחמאה. הרעיון שלך מעולה, אבל כנראה שכבר מאוחר מדי ליישם אותו אצלנו…
26 באפריל 2011 בשעה 06:39
מיכל שטיינר
התמונות של דני מדהימות! כך בדיוק אני זוכרת את השכונה מילדותי. חסרים רק הפרדסים, אבל אותם כבר מזמן גדעו.
26 באפריל 2011 בשעה 17:50
ayalaraz
הי מיקי, אני אעביר לדני את המחמאה. לא תכירי את שכונת ילדותך כשתחזרי לכאן…
25 באפריל 2011 בשעה 16:58
ayalaraz
יובל היקרה, התעלומה נפתרה! לא הבנתי מאין צנחו החוברות שכל כך רציתי לקרוא ישירות לתיבת הדואר שלי. באמת תודה רבה . אני מבינה שאני צריכה להיזהר מעכשיו עם הפוסטים השכונתיים- יש מישהו שעוקב…חג שמח ורק טוב.
25 באפריל 2011 בשעה 16:53
יובל עציוני
היי אילה
עברתי ליד הבית שלך בכפר וכנראה שהייתם בכל זאת בכפר אחר…..
השארתי לך את החוברות של המחלקה לטקסטיל בתיבת הדואר
מקווה שמעניין
חג שמח והרבה פוסטים יפים מקומיים כאלה
יובל