כמו שכל כלב בא יומו, כך כל בגד בא קיצו. אפילו הבגדים שהכי אהבנו פעם, אלה שמתקשרים לזיכרונות האהבה הכי נפלאים ששמרנו עמוק עמוק בלב… יום אחד, ככה פתאום, נראים לנו איכשהו כבר לא לעניין וממש לא בא לנו יותר ללבוש אותם. עוברת עונה ועוד עונה, אנחנו שולפים אותם מהארון מפעם לפעם, מנסים אותם מול הראי ו…לא. זה לא זה… משהו בבגד איבד את הקסם. אולי זה הצבע, אולי הצורה ואולי זה הבד שכבר לא מתאימים לנו יותר, ואפילו גל הנוסטלגיה הגואה ומציף אותנו למולם כבר לא יעזור. ומכיוון שכך, אין ברירה. הגיע הזמן להיפטר מהם!

חצאיות עם עבר מפואר
אבל, כאזרחים עם מצפון מעורב (לוקאלי וגלובלי) מפותח למדי, ברור לנו שלא נשליך אותם סתם כך לפח האשפה. ואז עולות על הפרק מספר אופציות: החסכנים שבינינו ימסרו אותם לחנות יד שנייה, הנדיבים- יתרמו אותם לנזקקים, האדישים- יהפכו אותם לסמרטוטי ניקוי והיצירתיים ללא תקנה, כמוני, יפנטזו על בגד חדש שיתפרו מהם יום אחד…

עוד בדי ליברטי
לחסכנים, לנדיבים ולאדישים אני ממש לא דואגת, הם כנראה יצליחו להיפטר מן הבגדים המיותרים. אבל היצירתיים שבינינו, מה יהיה איתם??? הם ימלאו מגירות, מדפים וארונות בבגדים ישנים עם עבר מפואר, בגדים עם ייחוס, בגדים עם היסטוריה, וכל אלה יחכו עד בוש למטמורפוזה המיוחלת שברוב המקרים כנראה לא תגיע לעולם…

ועוד...
מתוך הארון הפרטי שלי ליקטתי בשביל הפוסט הזה כמה בגדים ישנים. יש שם עוד הרבה שאפילו לא הוצאתי בשביל לצלם, רק כדי שלא תגידו שאני לא מתחשבת בסבלנות שלכם. הבגדים שצילמתי הם על טהרת 'ליברטי' והם נאספו בלונדון, עונה אחרי עונה, מהכסף שחסכנו כשאכלנו כל יום המבורגרים במק-דונאלדס במקום אוכל נורמאלי במסעדה הגונה..
הבדים שצילמתי כאן היו בשעתם חצאיות רחבות ומקסימות, מכווצות במתניים ורקומות בשורות גומי שאותן לבשתי עם מגפי- ברך, בתקופה ששקלתי בסביבות ה-50 ק"ג ויכולתי להיראות בציבור עם חצאיות פרחוניות רחבות…

חצאית ליברטי ומגפי ברך בתחילת שנות השמונים

ועוד דוגמה חלקית של חצאית ליברטי מתחילת שנות ה- 90
אז קבלו את בדי 'ליברטי' ששרדו במגירת הבגדים הנוסטלגית שלי. ואני חושבת שאני לא צריכה להזכיר לכם שבלי עבר אין עתיד- נכון???
13 תגובות
Comments feed for this article
17 בפברואר 2011 בשעה 07:38
מרים ברוק כהן
חהחהחה , את מריה אנטואנט לא היה לי הכבוד להכיר כמובן:<:<:< אבל קראתי רבות על ענין תופרותיה הרבות ומחקרים אחרים על סימני תיפור מוקדמים בבגדים ששרדו מאז. שמתי לב שחקירת אופני הביגוד תפסה תנופה גדולה יחד עם ההרסטוריוניות [her-story], שהתמקדו יותר בחקירת החיים בבית ובמשפחה לעומת ההיסטוריונים [his-story] ששמו יותר דגש על תהליכים קבוצתיים, מלחמות וכדומה.
מרים
16 בפברואר 2011 בשעה 18:15
מרים ברוק כהן
אילה חביבה, אני בטוחה שיש לך רעיונות מעולים משלך! עלי להודות שגדלתי באוירה שכזו, אבל גם יש לי חיבה יתרה לחידוש ושינוי וגם אספתי קטעי עתונות וספרים העוסקים בכך. אחד הדברים שמאד שעשע אותי, היה לקרא על 'שרשרת הלבוש' כיצד משמלות הנשף של הגברות הפכן לשמלות יום ומשם לשמלות של המשרתות וכולי. הרי עד למהפכה התעשיתית לא הרבו כל כך לחתוך בדים [זמן האריגה הידנית הוא רב], אלא לקחו את האריג וקיפלו ותפרו וכך עיצבו את השמלה. כשנמאס לבעלת השמלה, פתחו את הקפלים, סדרו מחדש ושוב קפלו ותפרו את הגזרה וחוזר חלילה. מריה אנטואנט [המושמצת בענין העוגות] פרנסה כך 30 תופרות בתחזוקה השוטפת של שינוי ושיפוץ בגדיה.
מרים
16 בפברואר 2011 בשעה 18:51
ayalaraz
מרתק. והכל אצלך כמובן מהזכרון…כל הכבוד!
16 בפברואר 2011 בשעה 17:21
אירית. ש.
אילה יקירתי, איזה בדים!
בדים משרים עלי נוסטלגיה מתוקה ולפעמים צובטת. שלל בדים בחלונות ראווה מושכים אותי כמו מגנט ולפרקים אני מוצאת אוצרות ומטמונים בעיצובים המדהימים הפרחוניים, במיוחד הפרחוניים המעלים על ליבי ציפה ממיטת ילדות המקפיאה את הזמן לרגע, שמלת משי מגיל שש או את שמלתה של אמא מהתצלום הישן באלבום.
( את הבגדים שאני לא לובשת אני תורמת לויצ"ו – לפעמים אף בגדים חדשים שנקנו בחופזה – ורווה נחת מכך שהם משתלבים בבזארים לשמחת הקהל הרחב)
לעניין היצירה – אני מתמוגגת לעצב בגדים ובדים בספריי.
16 בפברואר 2011 בשעה 18:51
ayalaraz
אירית היקרה, שמתי לב שאת אוהבת מאוד לתאר בגדים בספרייך אז הנה נקודה משותפת לך ולי. תודה על תגובך המעניינת ועל זכרונות הילדות שלך
16 בפברואר 2011 בשעה 09:01
מרים ברוק כהן
נ.ב. כשמסתכלים על החלק האחורי/תחתון/ בלתי נראה לציבור של הסוזאני [Suzani] זה תפור מכמה יריעות בד שונות, בגדלים שונים, שהיו כנראה קודם משהו אחר.
מרים
16 בפברואר 2011 בשעה 16:20
ayalaraz
מעניין מאוד!!! תודה על התגובה
16 בפברואר 2011 בשעה 08:40
מרים ברוק כהן
אילה חביבה, איזה מאמר מפתה, כי חשוב לשנות ולחדש את הישן בארונותינו. פעם הפכנו חצאיות ישנות בעיקר הרחבות הנפלאות הללו, לסינרים, חולצוות , בגדי ילדים, תחתוניות, שקיות אוכל. בשנים האחרונות הפכתי חצאיות גם לשקיות אפסון גדולות [לצמרים, כותנות ופיסות בד אחרות] שאני תולה על ווים על הקיר. החצאיות הרחבות גם מספיקות לציפיות לכריות, תיקי-בד אקולוגיים, בובות, בטנות לאפודות. חברות העוסקות בהטלאה וקוילטינג גם הן שמחות עם בדים שונים. יש גם הרבה רעיונות עיצוביים לבגדים עשויים ממטפחות ראש, אז יום אחד חשבתי לחתוך כמה חצאיות ל'מטפחות ראש' ויצרתי כמה בגדים חמודים. אפשר גם לפרוש/ לגזור שתי חצאיות למעין שני מסרקים ואחרכך לחברן לחצאית אחת. אפשר אפילו לחתוך מעין 'חוט בד' ולקלוע/לארוג/לסרוג משהו חדש.
מרים
16 בפברואר 2011 בשעה 08:44
ayalaraz
מרים היקרה, איזה רעיונות מעניינים!!! אני אסתכל שוב על החצאיות שלי ואראה מה ניתן לעשות מהן…תודה רבה על תגובתך המועילה והמעניינת
15 בפברואר 2011 בשעה 21:59
ayalaraz
מיכל או אולי מיקי? מה את מעדיפה? אני מתארת לעצמי שלאסוף רהיטים ישנים במגירה זה קצת קשה, אבל כמו שראיתי בבלוג שלך, אצלך שום רהיט לא הולך לאיבוד!!!
15 בפברואר 2011 בשעה 20:45
מיכל שטיינר
אצלי הבעיה קשה עוד יותר כי זה קורה לי עם רהיטים… תמונות מקסימות, החצאיות האלו לגמרי חזרו לאופנה (לפחות בארה"ב), והבד הטורקיזי בתמונה השניה פשוט נפלא.
15 בפברואר 2011 בשעה 19:45
אידה רק
את מקסימה ונכון אין עתיד בלי עבר.
15 בפברואר 2011 בשעה 21:58
ayalaraz
אידה היקרה, תודה על תגובתך