אולי לא שמתם לב, אבל בשנים האחרונות מתרחשת בארצנו הקטנטונת מהפכה של ממש. לא במובן של רבולוציה אלא דווקא מהסוג של אבולוציה שמרחיבה צעדים וסוגרת פערים ומגדלת כאן ועכשיו, ממש מתחת לאף, זנים חדשים של מעצבים מוכשרים, יצירתיים, מקוריים ונועזים וכולם מתוצרת כחול-לבן.

עיון במקורות מלמד כי בעוד שהדת היהודית התנגדה מאז ומתמיד לאמנות מכל סוג שהוא ("לא תעשה לך פסל וכל תמונה") דווקא בתחום העיצוב גילו חכמינו פתיחות ועודדו את העיצוב כפונקציה התורמת הן לפיתוח אסתטי והן לפיתוח אינטלקטואלי: "אישה נאה, דירה נאה, כלים נאים- מרחיבים דעתו של אדם"- תילי תילים של פירושים הולבשו על הפסוק האחרון שמטרתם הברורה הייתה לנטרל בו את גורם העיצוב ולשייך אותו לעולמות התוכן והרוח, אבל אני רוצה להתייחס אל הפסוק הזה כפשוטו ולהבין ממנו כי בתקופת בית שני ניתן משקל רב וחשוב לתחום העיצוב.

סצנת עיצוב מאת אורלי רובינזון

ולמה נזכרתי בזה דווקא היום? כי נכון לעכשיו אנחנו מוקפים עיצוב מכל עבר ונמצאים בעיצומה של מתקפת עיצוב . במסגרת חודש העיצוב שמתחיל בימים אלה תוכלו לבקר  בתערוכת "מעצבי העתיד3 " המייצגת את תחומי העיצוב התעשייתי, העיצוב הגרפי ועיצוב התכשיטים. בהמשך תיפתח תערוכת "עוצב בישראל 2010 " ובה כ- 250 עבודות של מיטב המעצבים ובמקביל יתקיימו בנמל תל-אביב מפגשי "ראשון עיצוב בנמל" וכן מתוכננים כנסים וימי עיון על חינוך לעיצוב ועל תעשיית העיצוב בארץ  במוזיאון העיצוב ובמדיטק בחולון. מה שמשמח אותי במיוחד היא העובדה שסוף סוף מישהו נזכר כאן שגם אופנה היא חלק מעולם העיצוב והפנינג האופנה שייערך בירושלים במשך שלושה ימים יתרום למודעות הגוברת לאופנה כפן תרבותי חשוב. ובכן, רשמו לפניכם:

ב-27 במאי ייפתח בסינמטק ירושלים, פסטיבל  "סרטים אופנה ופילוסופיה". הפסטיבל הינו יוזמה משותפת של מכון גתה בירושלים, המחלקה לצורפות ואופנה באקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל, סינמטק ירושלים והמכון הצרפתי ע"ש רומן גארי.    במסגרת האירועים יבחנו הקשרים שבין עולם האופנה לבין הקולנוע, הצילום, האמנות, השפה והתקשורת של תקופתנו, כמו למשל, הקשרים שבין אופנה ודת, אופנה והרחוב והשפעת בלוגים העוסקים באופנה על העיתונות. האירועים מיועדים הן לאנשי המקצוע  והן לקהל הרחב. (האינפורמציה באדיבות חגית רון-רבינוביץ עורכת מדור אופנה וסגנון בעיתון "ישראל היום")

לחגיגה הגדולה של העיצוב בישראל מצטרפת אורלי רובינזון עם הספר "סצנת עיצוב" (כאן, כפולת העמודים עם התכשיטים שלי) שנותן תמונת מצב אופיינית לסצנת העיצוב העכשווית המתחוללת בישראל. הספר מושקע מאוד,  מייצג כ- 200 מעצבים ישראלים מתחומי עיצוב שונים וגם מרכז מאמרים חשובים העוסקים בעיצוב ישראלי כיום מנקודות מבט שונות. כמו:  מאמרו של אריה ברקוביץ על החיפוש אחרי המראה הישראלי, המאמר של עזרי טרזי על תפקידה של האקדמיה בחינוך לעיצוב פורץ דרך וגם המאמר שלי על פריחת העיצוב המקומי- אופנה ותכשיטים. יש גם ראיונות עם מעצבים שעשו את זה בגדול, כמו: גדעון אוברזון, טובה'לה, אילן פיבקו, אילנה גור, יונתן מונג'ק , סעדיה מנדל וששון קדם.

הספר מצטרף אל ספר עיצוב ישראלי נוסף שיצא לאור לפני כשנה 'אימפרוביזציה-עיצוב חדש בישראל' מאת מל ביירס ואל ספר העיצוב  פורץ הדרך של גיורא אוריין "ממוזיאון ישראל ועד שוק הכרמל– עיצוב ישראלי"  וספר העיצוב הנוסף של אוריין "עיצוב ישראלי היום-אות העיצוב" המשקף את  תחרות "אות העיצוב" שהיא יוזמה ברוכה של אדם אחד שזיהה לפני כולם את הצורך בטיפוח העיצוב בישראל והעיר אותו משנת חורף ארוכה.. ועידת ישראל לאדריכלות ועיצוב 2010 תתקיים בסוף החודש בהיכל התרבות ותנעל את אירועי אות העיצוב 2010 ועוד לא דברנו על מגזין "דומוס" הבין-לאומי שהחל לצאת בישראל לפני שנה בדיוק ועל חנויות עיצוב דוגמת "סוהו" שמשתווים לרמה של חנויות דומות בחו"ל.

התורים הארוכים שהשתרכו בכניסה לבתים התל-אביבים  באירוע "בתים מבפנים" שנפתחו לקהל בשבת שעברה משקפים מעבר לצורך טבעי במציצנות גם רצון להתעדכן בתחום עיצוב הבית וללמוד מנסיונם ומטעמם של אלה שפותחים את ביתם לציבור. אירוע זה שנדד אלינו מאירופה התאקלם בנוף המקומי ומשנה לשנה גדלה המודעות לנושא והתורים בכניסה מתארכים…

גם גלריית ליטבק לעיצוב זכוכית פתחה בפני המעונינים מבט אל יצירותיהם של אומני זכוכית בין-לאומיים והביקור בגלריה הוא חוויה מעשירה ונעימה. ועוד לא סיפרנו על גלריות חדשות לעיצוב שנפתחות בכל הארץ ועל סטודיו'ס של מעצבים שצצים בתל-אביב כפטריות אחרי הגשם.

אז זהו. מעכשיו אנחנו על המפה לא רק בטכנולוגיה אלא גם בעיצוב ונדמה לי שעוד לא אמרנו את המילה האחרונה בתחום זה…