שרה נסים היא האמנית העומדת מאחורי התערוכה הקסומה "הקולות האחרים: צבע וחומרים אחרים" (אוצר : פרופ' חיים מאור) הגדרה שאינה משקפת אף את מקצת הצבעים, הריחות והטעמים הנפרשים בפני המבקר בארץ הפלאות המשתרעת באולמות ובמעברים המפותלים של בנין האוניברסיטה הפתוחה ברעננה. למרות שביקרתי בתערוכה כבר שלוש פעמים אני מרגישה שטרם מיציתי ובכל ביקור אני מגלה דברים שלא ראיתי בביקור הקודם. החומרים של שרה נסים הם מקור בלתי נדלה של קטיפות, תחרות, כפתורים, שעונים, מטבעות, בובות, חרוזים, צעצועי ילדים, אסימונים, לשוניות בקבוקי משקה, פקקים ומה לא… ומכל הגודש הזה הנראה כמו האוצרות במערת הקסמים של אלאדין נוצרים בדים קסומים בצבעוניות מזרחית חושנית העולה על גדותיה, או בובות אקספרסיביות שיש בהן סימבוליקה עשירה שניתנת להתפרש ביותר מאפשרות אחת. ליצירות ברובן אין שמות וכל אחד יכול ליצור להן שם כרצונו.
לרגעים נדמה כי שרה נסים מתכתבת עם הונדרדוואסר, האמן הוינאי המייצג זרם יחיד באמנות. בפילוסופיה שלו מגדיר הונדרדוואסר חמישה סוגים של עור העוטפים את האדם בחמישה מעגלים מן הקרוב לרחוק והם: 1.אפידרמיס 2.בגדים 3.בית 4.זהות וסביבה חברתית 5. סביבה גלובלית, אקולוגית ואנושית. ("Hundertwasser – the Painter-King with the Five Skins" By Pierre Restany)
או עם שוניבארי שמציג בובות גדולות מן החיים הלבושות בבגדים תקופתיים מערביים התפורים מבדים אפריקאים וממזגים תרבות מערבית קנונית עם שורשים אתניים.
השונות והייחודיות כבר מתקבלות כיום בברכה במוזיאונים לאמנות בעולם, שהפנימו את התיאוריה הפוסט מודרניסטית שיש יותר מאמת אחת ויותר מפן אחד של יופי. מה שמביא אותנו לשאלה: מדוע עבודותיה של שרה נסים אינן זוכות להיות מוצגים במוזיאון תל-אביב למשל, כאשר עבודותיו של שוניבארי זכו להיות מוצגים במוזיאון ישראל כבר לפני יותר מעשור שנים?
קורות חייה של שרה נסים שזורים בתוך בדיה והיא מספרת כי מה שגרם לה להתחבר מחדש לשורשים הייתה דווקא מלחמת המפרץ הראשונה. האירוע הטראומטי שבו פגע אחד הטילים שנפל ברמת-גן בסביבת ביתה – העלה בדמיונה את עיראק האחרת זו שבה גדלה עד גיל עשר בבית בורגני אמיד עם הורים חמים ואוהבים.
קשה היה לה להשלים עם כך שאותה עיראק ממש שולחת טיל ממרחקים כדי להרוס את הבית החדש שהקימה בישראל. כשהיא מתארת אירועים כואבים הבאים לידי ביטוי בעבודותיה- אפשר לראות את ההקשרים אבל הרגשת המתבונן היא שאפילו הזיכרונות הכואבים ביותר עטופים בחמלה ובאהבת אדם ויותר מכל באופטימיות ללא גבול המדביקה בכך גם את המתבונן.
11 תגובות
Comments feed for this article
5 במאי 2010 בשעה 17:11
נתלי
תודה על התגובה המהירה!!!
ביררתי באוניברסיטה הפתוחה והתערוכה כבר לא מציגה.
רציתי את הטלפון של האומנית בשביל להתעניין היכן ניתן לראות את האוסף (היות והתערוכה כבר לא מציגה)
תודה שוב,
נתלי
6 במאי 2010 בשעה 13:20
ayalaraz
הי נתלי, אני לא יכולה לתת לך את הטלפון של שרה נסים מבלי לשאול אותה. השארתי לה הודעה במשיבון והיא לא חזרה אלי- אולי היא לא בארץ. ברגע שאקבל את הסכמתה- אעביר לך את הטלפון שלה. מבטיחה!
29 במאי 2010 בשעה 14:49
ayalaraz
הי נתלי, דברתי עם שרה נסים והיא נתנה לי אישור להעביר לך את המייל שלה:
saranissim@gmail.com
את רואה לא שכחתי…
5 במאי 2010 בשעה 08:26
נתלי
אילה שלום,
אולי את יודעת היכן ניתן לראות את התערוכה כיום או איך ניתן ליצור קשר עם האומנית.
תודה,
נתלי
5 במאי 2010 בשעה 11:52
ayalaraz
הי נתלי, למיטב ידיעתי התערוכה עדיין מוצגת באוניברסיטה הפתוחה ברעננה. לגבי קשר עם האמנית, אינני יודעת אם אוכל למסור לך את הטלפון שלה, אני צריכה לשאול אותה קודם. אם תכתבי לי לאיזו מטרה את מעונינת בקשר אני אוכל למסור לה זאת כדי שתחליט.
15 במרץ 2010 בשעה 15:23
רותי מיכאל
אילה יקרה, כשיש ארוע כזה כמו התערוכה שספרת עליה ואחרי שראית פעמיים, אני מצפה שתחשבי גם על חברותיך שאינן מצויות בידיעות מסוג זה ותודיעי לנו – יש תערוכה כזו וכזו, אני ראיתי, אני ממליצה והולכת שוב ביום…. מי שרוצה להצטרף, הרי הכתובת והלו"ז וכו וכו
מה דעתך??
תני לנו צ'נס גם להנות מדברים כאלו
דש
ולהתראות
רותי
15 במרץ 2010 בשעה 18:36
ayalaraz
רותי יקירתי, אחרי נזיפה כזאת אני ישר הולכת לעמוד בפינה…וברצינות, אני לא צריכה לספר לך כמה מסובך לארגן את כל החברות שלנו ליום ושעה מסוימים…אבל שלחתי מייל עם הפוסט על התערוכה לכולן ומי שפתחה הרוויחה…
13 במרץ 2010 בשעה 21:15
אריה
יש תחושה של ריטואל מהתמונות, ממש כאילו מדובר בדת.
גרפיקה מזרחית מזכירה לי אוכל ואת כל הצבעים שיש בסלטים מזרחיים, אני יודע שזה נשמע קצת מגוחך, אבל העושר הצבעוני הזה תמיד משמח את העין לא משנה איפה הוא מופיע, לפעמים גם באוכל אני מעדיף רק להביט ולא לטעום 😉
פוסט מעניין\ייחודי. תודה יעל
14 במרץ 2010 בשעה 09:46
ayalaraz
לאריה ויעל תודה על תגובתכם. ההתבוננות בתערוכה זו היא קצת כמו התבוננות בלהבה, פשוט קשה להפסיק להתבונן. יש משהו בצבעוניות המזרחית שעובד חזק על כל החושים ומשאיר את ההיגיון הקר בצד. סלט מזרחי או ערימות של תבלינים – כולם חלק מהחגיגה המולטי צבעונית.
12 במרץ 2010 בשעה 16:15
dudpro
עבודות מדהימות. אני אוהבת צבעוניותך כזו. אך, חייבת לומר שיש משהו מעט מפחיד בפני הדמויות. הצבעוניות בפניהם מאזכרת מעט פנים של דמויות מלחמה שבטיות וככאלו הן נראות נוגדות את הגוף העליז או החמוקים שמפגינה הדמות הנשית לדוגמא.
גילה גדעון
http://gilagideon.co.il/
13 במרץ 2010 בשעה 06:12
ayalaraz
גילה היקרה, תודה על תגובתך, את ממש צודקת. הבובות מתוקות למראה אך התבוננות בפרטיהן מלמדת שהן נושאות מטען של כאב. יכולתי לכתוב עוד שורות רבות על הסימבוליקה בעבודותיה של שרה נסים אבל הגבלתי את עצמי לפוסט מתומצת המתרכז בתחושות המתבונן בתערוכה ולא בסימבוליקה של העבודות, שהיא נושא למחקר מרתק בפני עצמו.