… אחרי אין סוף דחיות ומיליון תירוצים, עשיתי היום סדר בארון הבגדים. עכשיו מונחות בחדרי המון שקיות מתפוצצות מתכולה ומחכות להובלה אל היעד: חולצות טי וחולצות כפתורים, שמלות קצרות וארוכות, מכנסיים, מעילים ועוד … מול שקיות הבגדים הגדושות עד להתפקע, עומדת שקית אחת כמעט ריקה. היא מיועדת לעודפי הנעליים שלי. אבל, אחרי שלוש שעות מיון של נעליים וזיכרונות, הצלחתי להכניס לשקית רק שני זוגות נעליים: זוג סניקרס עם סוליות קרועות וזוג נעליים כחולות עם אבזמים מקולקלים… כל השאר קיבלו חסינות עד ההדחה הבאה. איך אפשר להיפרד מנעליים? הרי כל נעל שומרת סיפור, כל נעל יכולה להיות התחלה של משהו וכל נעל תוכל להגיע אולי פעם לידיו של נסיך אם רק אתמיד לחיות בסרט… אז לפני שאני מפליגה על הכפכפים, תנו לי לספר לכם משהו על נעליים.
קולין מק דואל (שום קשר לאנדי מק-דואל) טוען שההיסטוריה של הנעל מקבילה לזאת של הבלי הדמיון האנושי, וסוניה באטה, מייסדת מוזיאון הנעליים בטורונטו, אומרת שהנעליים הן המפתח להבנת הזהות האנושית.
בכמה מ"קופסאות הזמן" שלו הטמין אנדי וורהול נעליים משנות הששים, השבעים והשמונים כדי לתת מושג לדורות הבאים איך נראו החיים באמריקה בתקופות אלה. הבחירה בנעליים כחפץ המגדיר תקופה אינה מקרית, שכן הנעליים הן עדות אילמת למאורעות ולהלכי רוח והן יכולות לספר המון על אנשים ועל חברה.

כבר יותר קל ללכת על חבל דק
קחו למשל את אחד משיאי הגרוטסקה ה"נעלית": השופינים (shopines ) מוונציה של המאה ה- 16, הנעליים שהתנשאו על פלטפורמות בגובה של 60 ס"מ והיו סימן היכר לעושר ולמעמד. הנועלת (אללה ירחמה) נאלצה להישען על שני מלווים צמודים כדי ללכת מבלי למעוד. אבל זה עוד לא הכול, שיא האבסורד התבטא דווקא בחוק המקומי שהתיר לבן הזוג לבטל את נישואיו לכלה שהתחזתה לגבוהה לפני הנישואים באמצעות השופינים…
הדבר הכי קרוב לשופינים מודרניים הם נעלי הפלטפורמה , או נעלי "שופוני" בעגה המקומית, של ויויאן ווסטווד.

נעליים עטופות של ויויאן ווסטווד
אמנם כאן הנועלת לא מקבלת תמיכה של שני מלווים ואף חתן לא יבטל את נישואיו בגללם- אבל הרבה מעידות כואבות זוקפות הפלטפורמות לחובתן ועוד לא אמרנו כלום על חתן נמוך שעומד מתחת לחופה על יד כלה גבוהה בתוספת פלטפורמות…
האם המיניות מתאיידת? ביצירתו של כריסטו, העוטף הידוע, משנת 1964, המוקדשת לאמן הוגו מולס,

הנעליים העטופות של כריסטו
אנו רואים זוג נעלי אישה עטופות בנייר אריזה חום וקשורות בחוטי משיחה עבים, כאשר החרטום והעקבים חשופים למחצה. כאן העטיפה הגסה מעוררת בנו תחושה של אגרסיה כוחנית ואפשר לראות ביצירה הקשורה יותר מרמז דק ליחסי סאדו-מאזו.
מעצבת האופנה ויויאן ווסטווד, שאותה כבר הזכרנו, אוהבת לעצב נעליים עטופות. היא עיצבה בקולקציה שלה משנת 1983 נעליים עטופות עבור נערת הבופאלו, הן עטופות באותו סוג של עור שממנו הן מיוצרות ולכן הן נראות חידתיות במיוחד. גם בקולקציה לאביב 2010 עיצבה ווסטווד נעליים עטופות. הנעליים מעוררות דחף לקלף את העטיפה בכדי לגלות את הדבר האמיתי. מה זה אומר על מיניות תנסו להבין לבד…

נעליים פיסוליות של אלכסנדר מק-קווין
רנה מגריט מגלה לנו ביצירה "הדגמים האדומים" (1934 ) את הרגליים שבתוך הנעליים. החיבור הכול כך טבעי שבין הרגל לנעל מקבל היבט סוריאליסטי כאשר הנעל והרגל הופכות למקשה אחת…
אז מה לכל אלה ולערימת הנעליים בארון שלי? טוב, אני מוכרחה להודות שעמוק בפנים אני כבר השלמתי עם העובדה שלעולם לא אהיה סינדרלה- אבל, אם נניח שבמקרה, רק במקרה, איזה נסיך יעבור פה בסביבה… לא כדאי שאהיה מוכנה???

מה מספרת הנעל של סינדרלה?
10 תגובות
Comments feed for this article
29 ביולי 2011 בשעה 11:39
ayalarazלה רז
מגי היקרה, אני מאוד שמחה שאת קוראת את הבלוג שלי וגם שאת מצליחה לכתוב לי בעברית שאני מנחשת שהיא לא שפת האם שלך. נכון? אז, ברור שכל אחד מאתנו אוהב כסף, למרות שלא כולם יגידו את זה, אבל אפשר לאהוב גם כסף וגם נעליים-לא?
28 ביולי 2011 בשעה 16:29
magi
אני לא מתלהבת מנעלים ומבגדים אני שונאת לקנות ולהיתחפס אין כמו טבעי אני אוהבת כסף זה מה שנותן לי בטחון ולשים פס על כולם אני אוהבת את מנהל הבנק רק כשהוא מוריד את העינים כשאני משוחחת אני גם אוהבת כשמנהל הבק מפחד ממני ואוי והואי לו אם רק יגיד מילה לא במקום
28 בינואר 2010 בשעה 05:47
yaara
אילה ניראה לי שהנסיך שלך כבר הגיע והוא מגיב בוורדפרס 🙂
28 בינואר 2010 בשעה 05:56
ayalaraz
איך זה שכולם יודעים ואף אחד לא מספר לי? סתתתתם… אני יודעת מצוין מי הנסיך שלי אבל מה לא עושים בשביל פוסט?…
28 בינואר 2010 בשעה 15:42
Irit
איילה, טוב עשית שהזכרת את המטמורפוזה של מגריט: נעליים מאוידות שהיו ואינן או שלא היו מעולם החושפות כף רגל פגיעה לאבני נגף מסוכנות, מצב פרג'ילי ומצמרר, אבל אם נתבונן ביצירתו של מגריט "זה לא פייפ" בה הוא מציג מקטרת ושולל אותה, אולי משום שזה לא האוביקט עצמו אלא הציור שלו, נוכל להסיק מכך שהנעליים האכזריות במטמורפוזה "הדגמים האדומים" אינן נעליים באמת אלא חלום סוריאליסטי ובחלום הכל מותר.
בהיפוך גמור ל"דגמים האדומים" הומצאו הערדליים – כמין נעליים עליונות המגוננות הן על כף הרגל והן על הנעל. הערדליים הם בעלי מפתח גדול ומתלבשים יפה על הנעל. הם מיועדים לימי גשם ובוץ, עשויים גומי חזק או ניילון קשיח ושומרים היטב על הנעליים היקרות ועל כף הרגל הרגישה לרטיבות וקור.
28 בינואר 2010 בשעה 16:23
ayalaraz
אירית היקרה. תודה על השעור המרתק באמנות הנעליים. אני שמחה שאת מגיבה לפוסטים שלי. אני אמשיך לכתוב ואת מוזמנת להיות אורחת רצויה בבלוג שלי.
28 בינואר 2010 בשעה 02:49
nophar
אני עדין חולמת על נעלי הזכוכית שראיתי בתערוכה "פבריקיישן" לפני כמה שנים… בכל מקרה אם את ב"שכונה" במוזיאון באף איי טי תפתח במרץ תערוכה בשם:
Scandal Sandals & Lady Slippers: A History of Delman Shoes
בטוח שווה לראות…
28 בינואר 2010 בשעה 05:54
ayalaraz
נופר היקרה, אני לא ממש בשכונה אבל זאת סיבה טובה להיות שם
27 בינואר 2010 בשעה 17:40
dani
שלום אילה
אל תתיאשי הנסיך יגיע אם לא הגיע כבר.אנא היי מוכנה !!!
שלך דני
27 בינואר 2010 בשעה 18:08
ayalaraz
כנראה שאני ממשיכה לחיות בסרט…